Kışın Açan Çiçekler ve Bitkiler!


Geride bıraktığımız muhteşem bir yaz mevsiminin ardından yavaş yavaş kış hazırlıkları başladı. Yazın içimizi ısıtan rengarenk bahçelerin ve saksıların yerini kış mevsiminin solgunluğu almasın diye kışın kolaylıkla bakabileceğiniz çiçekleri ve bakım önerilerini sizler için derledik.


İlk çiçeğimiz  Yılbaşı Çiçeği
Yılbaşı çiçeği her zaman çiçek açan bir bitki olmasa da çiçek açtığı zaman insanı büyüleyen bir özelliğe sahip. Yılbaşı çiçeği için genel olarak bir dönem çiçek açıyor demek yanlış olmaz.Eğer doğru ve bilinçli bir şekilde bakılırsa yılbaşına yakın bir zaman da çiçeğini açıyor bu yüzden de yılbaşı çiçeği deniyor. 

Yılbaşı kaktüsünün çiçek açması için yaz sonundan itibaren dışarda tutulmalı. Git gide gündüzün kısalmasını ve serinlerin artmasını hissetmeli. Ekim ayında sulamayı bir hayli azaltın. Kasım boyunca hiç sulamayın. Aralıkta az miktarda sulamaya devam edin. Tomurcuklar ne zaman belirirse o zaman içeri almalısınız. İçeri aldığınızda toprak fazla ıslak olmamalı ki ev havasına kolay alışsın. Ayrıca bulunduğu yer çok havadar (sık sık pencereden esinti alan bir yer) olmalı. Yoksa bütün tomurcuklarını döker.

2. çiçeğimiz ise Siklamen Çiçeği:

Siklamen aslında bahçe / balkon bitkilerinden olduğu halde kış boyunca ev süs bitkisi diye satılırlar. Bazı doğal siklamen türlerinin çiçekleri son derece güzel bir kokuya sahip. Belki bu yüzden bizde eski bir adı Buhur-u Meryemdir. Buhur eskiden güzel koku veren tütsülere denirdi.

Siklamenler ilkbaharda veya yaz başında gündüz süresi fazla uzadığı zamanlarda ve havalar ısındıkça bütün yaşam aktivitelerini durdurarak dinlenme sürecine girerler. Yaz ortasından sonra, gündüz vaktinin kısalmaya devamının arttığı zamanlarda herhangi bir zamanda (temmuz sonundan kasım ayına kadarki dönemde) yeni filizler çıkarmaya başlar ve genelde sonbahardan itibaren çiçeklenirler. 

Soğuğa dayanıklılıkları türe göre değişir. Bazıları sıfırın altında birkaç derece soğuğa zor dayanırken bazıları -30°C kadar soğuğa dayanır.
Siklamenler nemli ve serin havayı, çok havadar ortamları sever. Süs bitkisi olarak esasen bahçeler, parklar ve balkonlar için uygundur. Bu yüzden ister hibrit ister doğal tür olsun evlerde siklamen yetiştirmek çok zordur. Daima pencere dışında veya balkonda tutmalısınız. Eve sadece haftada bir iki defa, birkaç saatliğine almalısınız. Aksi takdirde evlerde yetiştirilmesi, yaşatılması mümkün değildir.

3. Çiçeğimiz Çuha Çiçeği:

Soğuk hava şartlarından etkilenmeyen çuha çiçeği; kış aylarında -35 ye kadar dayanabilir. Hatta sıcak ve kapalı mekânlarda sağlıklı gelişim gösteremezler, denilebilir. Soğuk hava koşullarına dayanıklı olan çuha, kış mevsiminde park ve bahçelerde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Aralık ve ocak aylarında çiçek açan çuha, serin ve yarı gölgeli bir ortamda hazirana kadar çiçeklenmeye devam eder.

Kışın çiçek açan 4. çiçeğimiz ise Hercai Menekşe:

Kışı çok ağır geçmeyen bölgelerde sağlıklı bir şekilde gelişebilen hercai menekşeler sabah güneşini çok severler. Zor bir bakımı yoktur. Artan çayınızı veya içilmiş bardaktaki süt kalıntılarını sulama suyuna karıştırıp vermeniz bitkiye fayda sağlayacaktır.Fazla su ihtiyacı olmamaktadır. Çok yıllıktır, yani her yıl tekrar tekrar ekmenize gerek kalmaz. Yıllar geçtikçe güçlenerek yayılır. Bir kez yerleşti mi neredeyse hiç bakım istemez hatta unutulup gitseler dahi her bahar yeniden sürmeye devam ederler. Yaz kış nemli toprakta yeşil kalır.

5. çiçeğimiz ise kış mevsiminin olmazsa olması Atatürk Çiçeği:

Bu çiçeğe duyduğu özel ilgisi sebebiyle Ulu önder Mustafa Kemal Atatürkten ismini alan ve kökeni Meksika topraklarına dayanan bu göz alıcı çiçek, görüntüsü ile de bakanları büyülemeyi başarıyor.

Kırmızı ve yeşilin eşsiz uyumunu içerisinde barındıran Atatürk Çiçeği, eşsiz bir hediye alternatifi olmasının yanı sıra günlük hayatımız içinde de bakmaya doyamayacağımız çiçek.

Yapraklarının istenen seviyede kızarması ise yine aldığı ışıkla ilgilidir. Eylül ayından itibaren günün yarısında kesintisiz bir şekilde karanlıkta tutulması gereken bitki, karanlık bir odada ya da ışık geçirmeyen bir örtüyle ışıktan korunabilir.

6. çiçeğimiz Açelya:

Güzel görünümü ile kış aylarına renk veren açelya, -30 de soğuğa bile dayanıklıdır. Güneş görmeyen yerlerde ve bol yağışlı Karadeniz kıyılarında, tüm sene boyunca çiçek verebilir. Sonbahar mevsiminde gelişimi başlayan açelya, kış mevsiminin en çok tercih edilen çiçeklerindendir.

Ve son misafirimiz Kardelen Çiçeği: 

Kardelen bir doğa mucizesi gibi karda çiçek açar ve soğuk toprağı oldukça sever. Kardelen çiçeği, güneşle doğrudan temas halinde olmayı sevmemektedir. Kış mevsiminde daha az sulanmaya ihtiyacı vardır.

This is the most recent post.
Önceki Kayıt

Yorum Gönder

[blogger]

Author Name

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.