AĞAÇ MİNESİ (LANTANA) BAKIMI

Ağaç Minesi Bakımı Nasıl Yapılır?

Ağaç Minesi, sıcak iklim için dayanıklı bir bitki olup kolay yetkişmesi, yılın çoğunda çiçekli olması ve her şarta uyum sağlaması nedeniyle yol ve bahçe kenarlarında süsleme amaçla kullanılmaktadır. Yaprak döken ve herdemyeşil çalılardır. 150’den fazla türü vardır.


SICAKLIK

Sıcağı seven bu bitkiler, don olmayan yerlerde her zaman yeşil kalırlar. Soğuk iklimlerde ise mevsimlik olurlar. Hızlı büyüyen çalılardır.. Güney bölgemize bolca kullanılmaktadır.


SULAMA
Sulama çok az olsada dayanır ve hayatını sürdürür.Çok sulamak kökleri çürütür.


BUDAMA

Bahar sonu ve başı gibi yapılacak budama bitkiyi daha da canlandırır ve formlu olarak büyümesini sağlar.



ÜRETİM
Budama sonrası kalan bitkileri, uygun torf-perlit karışımına 10- 15cm boyunda sokun. Düzgün sulama periyodu oluşturun. Zamanla köklenme gösterecektir. Daha sonra istediğiniz yere dikebilirsiniz.


Ağaç Minesi(Lantana camara)
Güney ve Batı kıyı bölgelerimizde bol miktarda yetiştirilir. 1-2 m boy yapar. Kışı ılık geçen bölgelerde bütün yıl çiçekli olan bu bitki, soğuk bölgelerde Haziran-Eylül arasında çiçeklenir. Düz tepeli, 5cm çapında olan çiçek demetleri bitkiyi örter. Önceleri sarı olan çiçekler zamanla kırmızı renge dönüşürler. Tropik Amerika kökenli bitkilerdir. Ilıman sahil kesimlerimiz dışında kışın dışarıda yetiştirilmesi güçtür.



Sürüngen Ağaç Minesi(Lantana montevidensis)
30 cm. geçmeyen boyuyla bodur ve yayılıcı bir türdür. Lavanta çiçekleriyle yılın büyük bir kısmında bahçeleri dekore eder. Boyu kadar da yayılım yapar. Kurak ve problemli yerlerde, yamaçların kaplanmasında, tek tek ya da gruplar halinde, kenar oluşturmada kullanılabilirler. Asma sepet saksılarda mükemmel göz alıcı olurlar. Güney Amerika kökenli bitkilerdir.






      Evimdeki AĞAÇ MİNE'lerinden Resimler







    BODRUM'dan Eylül gibi getirdiğim Mine Çiçekleri yerini sevdi ve tomurcuk vermeye başladı...








    Tomurcuklar 15-20 Günün sonunda çiçek açmaya başladı



    Açan çiçekler güneşinde etkisi ile kızarmaya renk değiştirmeye başladı...Harika bir göreseli var... 


    Aşağıdaki diğer içeriklerimizde ilginizi çekebilir!





    Yorum Gönder

    1. Selamlar;

      Mine tohumundan verim alabiliyormuyuz..?

      teşekkürler.

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Merhaba;
        Ben 2013 Eylül ve 2014 Nisan'da denedim ama olumlu sonuç alamadım.Aynı anda akşam sefasıda ektim ama onlar çıkarken mine sonuçsuz kaldı maalesef...

        Sil
    2. Yaklaşık 3 hafta kadar önce aldığım mine çiceği yavaş yavaş yapraklarını döktü.Yapraklarını dökmeden önce yapraklarının ucu kararıyor ve kuruyordu.Sanırım ilk hafta her gün az da olsa çiceği suladığım için çicek tamamen soldu.Bir de genel bitki besini vermiştim bir kez.Saksısı küçük olduğundan bitkiyi, torflu toprak koyarak büyük saksıya geçirdim.Bir buçuk hafta hiç sulamamıştım.Ama son 1 hafta tamamen yaprakları ve tomurcukları soldu.Hepsini kopardım.Dibindeki bir dalı alıp ikiye ayırdığımda içi hala yeşildi.Şimdi çicek tamamen kuruyor mu yoksa kendi haline bırakırsam, yeniden dalları filizlenebilir mi?

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Merhaba;Normalde bodrum - antalya gibi yerlerin bitkisidir sıcağa dayanıklıdır. Ama saksı olunca eğer toprakta su tutmuyorsa hemen bu gibi tepkiler gösterir.Çok olmamak kaydıyla budama yapın.. Ve su tutan bir toprağa dikin...filiz vermeye başlar.iyi günler dilerim.

        https://www.youtube.com/watch?v=0IJufndOk5Q

        Sil

    [blogger]

    Author Name

    İletişim Formu

    Ad

    E-posta *

    Mesaj *

    Blogger tarafından desteklenmektedir.