İPEK ÇİÇEĞİ / KEDİ TIRNAĞI BAKIMI (Portulaca Grandiflora)

İpek Çiçeği (Kedi Tırnağı) Bakımı

Çok güneşli ve susuz yerlere uyum sağladığı ve rengarenk çiçekleri olduğu için bahçelerde çokça kullanılır.

Semizotugillerdendir.60 Kadar türü vardır.

Haziran - Eylül arasında çiçekli yapısını korur.

Yalınkat ve katmerli çiçek yapısında çeşitleri bulunmaktadır.

İpek çiçeğinin detaylı bakımını diğer web sitemde çok detaylı hazırladım. Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.


 

SICAKLIK / GÜNEŞ

Bol günel alması gereken bir bitkidir.Güneş altında çiçek açma randımanı fazladır.Gölge  ve yarı gölge yerlerde çok verim göstermez.

GELİŞİM

Az sulama-bol güneş ve kuru hava gelişimlerine ve çiçeklenmesine büyük katkı sağlar.

SULAMA

Düzenli ve çok sulama bitkinin hemen çürümesine neden olmaktadır.Bu nedenle toprak tamamen kurumadıkça sulama yapmamanız gerekmektedir.Ama hava çok kuru olursa orada biraz daha fazla sulama yapılabilir yine toprağı kontrol ederek sulamanızda fayda vardır.

 

TOPRAK / SAKSI

Toprak ayırt etmez,uyum sağlar.Yanlız su tutan çamur gibi topraklardan uzak durmalısınız.Saksımız ise köklerin çürümesini engellemek için suyu tahliye edecek yapıda olmalı alt deliklerin açık olması gereklidir.

 

BESİN

Hafif kumlu ve az gübreli topraklarda daha verimli yetişir.

 

BUDAMA

Nemli yerlerde sık dikim yapılırsa küflenme -mantar gibi hastalıklar oluşabilir bu gibi durumlarda budama yapabilirsiniz.

 

ÜRETİM

Çelik ve tohum ile yapılabilir.Bitki mevsim sonunda tohum döker olduğu yerde bir sonraki sene (şubat-mart) tekrar filizlenir.Yada tohum yapmamış olgun dalları koparıp toprağa dikip köklendirebilirsiniz.Sulama yine az olmalı.

 

ÇİMLENDİRME

İpek çiçeklerini çimlendirmenin basit iki sırrı var. Isı ve Işık. İçine bir ölçü yıkanmış dere kumu karıştırdığınız kaliteli torfu üretim saksılarına doldurun ve iyice sulayın. Sonra tohumları bu toprağın üzerine serpin. Üzerlerini örtmeyin ya da ince elenmiş torftan üzerlerine 1-2 mm geçmeyecek kalınlıkta bir kat torf serin. Tohumlar küçük olduğu için, elenmiş ince kumla karıştırdığınız tohumları bir tuzluk yardımıyla, yemeğe tuz eker gibi de ekebilirsiniz. Bu sayede tohumlar daha homojen bir şekilde toprak yüzeyine yayılacaktır.

Toprak ısısı 27 °C geldiğinde tohumlar 10 günde çimlenir. Filizleri seyreltirseniz, kalan filizlerin büyümesi hızlanır, daha sağlıklı büyürler. Çimlenme gerçekleşene dek toprağı nemli tutmayı ihmal etmeyin. Elle alınabilir boya gelip 5-6 yaprak olur olmaz, daha geniş saksılara her kök arası 15 cm kalacak şekilde şaşırtın. Filizler fide olana dek düzenli sulama yapın. Hava sıcaklığına göre, Ekim ayı başına kadar açmaya devam ederler.

 

HASTALIKLARI


Yarı gölge alanlarda güneşi iyi almazsa ve çok sularsanız mantar ve kök çürümesinden bitki ölür.



                          YETİŞTİRDİKLERİMDEN







Aşağıdaki diğer içeriklerimizde ilginizi çekebilir!





Yorum Gönder

[blogger]

Author Name

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.