CAM GÜZELİ (Yeni Gine) BAKIMI

CAM GÜZELİ BAKIMI NASIL YAPILIR?

Familya                  Balsaminaceae
Botanik Adı           Impatiens wallerana
Türkçe Adı             Cam Güzeli-Kına Çiçeği
Anavatanı               Hindistan,Çin,Malezya,Tropikal Afrika.




MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Habitusu                 Çok dallı yapıya sahiptir. Yazlık mevsimlik bir çiçektir.
Kök                          Yayılmış köklere sahip
Gövde                      Dallanmış gövde yapısı vardır.Etli ve yumuşak.
Yaprak                     Yuvarlak hatlı yapraklara sahip.Böbrek seklinde.Açık yeşil,yeşil ve bronz renkte yaprakları olabilir.
Çiçek                       Hemen hemen bütün yıl aralıksız ve bol açan kırmızı,beyaz,pembe ve turuncu renkli çiçeklere sahiptir.Çiçekler yalınkattır.Katmerli türleri de mevcuttur.
Meyve                      Elips şeklinde olup tohumlar olgunlaştığında meyveye dokunulduğunda tohumlar dışarı fırlar.
Tohum                    Tohum atıldığından 10 gün gibi kısa bir sürede çimlenir.

EKOLOJİK İSTEKLERİ
Sıcaklık                   Sıcağı fazla sevmeyen bir bitkidir.Az sıcak isterler(geceleri 10-16 C)
Nem                         Azda olsa nemli ortam ister.
Işık                          Yoğun güneş ışığı almayan aydınlık ortam ister. yarı gölge ortamları çok                                                            s                 sever.
Toprak                     Geçirgen,organik maddece  zengin topraklarda iyi gelişir.


ÜRETİM TEKNİĞİ
Tohum ve çelikle

BAKIM ÖNLEMLERİ
Toprak devamlı nemli tutulmalıdır. 1.haftadan sonra 50gr gübre/100ltsu/hafta   2.hafta ve sonrası100grgübre/100lt su/hafta  düzenli olarak  gübrelenmeli ve toprak nemli kalacak şekilde sulanmalıdır.

PEYZAJ DÜZENLEMELERİNDE KULLANIMLARI
Aşırı güneşten, Hiç güneşsiz ve aşırı gölge gelişimin bozar. Az gölgeli ağaç ve çardak altı ya da (tül veya yarı şeffaf muşamba ile) filtrelenmiş güneş ışığı alabileceği bir yerde olmalı.

Güneş
Doğrudan güneş ışığı isteyen bu bitkiyi güneş ışığına maruz bırakmak yaprakları için çok yararlıdır.Ancak Öğle vakti güneşinden şemsiyelerle veya tüller yardımıyla korunmalıdır. Evde çok  güneş alan pencere yanında yetiştiriyorsanız, pencereden uzaklığına dikkat ederek öğle güneşinden korumak gerekir.Çok fazla soğuk ve sıcak havada bırakma çiçeğin yapraklarına ve köklerine zararlıdır.

Toprak

Kireçli toprak  olmamalı, asiti de fazla olmamalı; hafif asitli olmalı. Suyu iyi sürdürmesi her bitkide olduğu gibi bunda da gereklidir. Hazır çiçeklerde kullanılan toprak karışımı çok iyidir ama her satın aldığımız aynı kalitede çıkmıyor. Bol lifli ve/veya bol perlitli olanları Yeni Gine için en iyisidir. İyi bahçe toprağı + torf karışımı da olur. Bahçe toprağınız iyi kalitede ise ve suyu çok iyi süzdürüyorsa bu da tek başına yeter. Saksı değişimi genellikle sıcak ayların başlangıcı olan nisanda yapılmalıdır.

 

Sulama

Çok sulandırmamak gerekir nemli olmalıdır. Toprağın kurumasını beklemeyin kurumaya başladıkça hafif hafif sulamalıyız. Kış aylarında bitki aşırı soğuktan korunarak çok az sulanmalıdır.Yaz aylarında ise bitkinin suya olan ihtiyacı artacağından bitkiye verilen suyun arttırılması gerekmektedir.Su toprağın her tarafına ulaştırılmalıdır.Bitkiyi sularken kullanılan kap her sulamada aynı ölçüde, sulamalar aynı günde ve aynı miktarlarda su dökülmelidir.


Besin vermek
Suya karışan besinler verilebilir. Ne kadar sıklıkta olması besinin içeriğindeki azot fosfor potasyum oranına göre değişir. Yüzdeleri yaklaşık 5 – 5 – 5 gibi ise hafta bir, daha fazla ise ona göre daha az sıklıkta olmalı (aylık tavsiye edilen besinin suya karıştırma oranını azaltarak sıklığı 15 günlük olarak düzenlerseniz daha iyi olur).


Budama
Filizlenmeyen çiçekleri solmuş ve  zayıf  dalları keserseniz yaz boyunca tekrar tekrar filizlenir çiçek açar.

Yıkama ve sisleme
Her akşam yaprakların alt ve üst kısmını fısfıs yardımıyla ıslatın.  Kuru kalırsa her türlü yaprak altı bitleri yaprakları mahfeder. Bit tehlikesi yoksa arada sırada sisleme yapılmalı veya el fısfısı ile üzerine ve çevresine su püskürtülmeli.

Ömür
Uzun ömürlüdür. Tropikal bitkilerin dona dayanıksız türlerindendir. Kışın 5 dereceden soğuk olmayan bir yerde tutarsanız yapraklarını dökse bile ölmez, ilkbaharda yeşermeye başlar.

Çoğaltılması

Cam güzeli bitkisinin gelişimi pek hızlı olmaz. Boyu çok fazla uzamaz.Tohumla ve tepe çeliği ile olur. Tohumlar geç çimlenip geç geliştikleri için mart ayı başında ekilmelidir. Mart ayında don tehlikesinin devam ettiği yerlerde don tehlikesi geçene kadar uygun iç mekânlarda tutulmalıdır. Veya tohumları yaz sonunda (eylülün ilk yarısında) ekin. Çelik almayı da bu zamanda yapın. Sonbahar ortalarına kadar az da olsa yeterince gelişip kendilerini kurtarırlar. İlkbahara kadar 10 dereceden düşük olmayan güneşli, çok aydınlık bir yerde muhafaza ederseniz çok yavaş bir şekilde gelişime devam ederler. 18 derece ve daha sıcak bir yerde büyüme daha hızlı olur. Çoğaltılması sırasında köklerinden ayrılan cam güzeli derhal ayrılan köklerinden başka bir saksının içine dikilerek çoğaltılır. Bu yönteme kökten ayırma yöntemi denilmektedir. Kökten ayrılan 2.bitkimiz en kısa zamanda büyüyerek çiçek açar ve diğer bitkide tekrar kök vermeye başlar. 



  Evimdeki CAM GÜZEL'inden Resimler

























Aşağıdaki diğer içeriklerimizde ilginizi çekebilir!



Yorum Gönder

  1. Günaydın;bitkim de solmalar oluyor acaba nedendir?Bir yerde hata mı yapıyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba;

      Nasıl bir yere koydunuz belirtmemişsiniz. Direkt güneş ışınlarını almasın... sabah güneşi 1-2 saat olabilir. 2 günde 1 sularsanız sıkıntı olmaz...

      İyi günler dilerim.

      Sil
  2. İyi günler bende balkona koyuyorum ama yapraklar soluyor ve uzun zamandir çiçek vermiyor tam olarak evdemi yoksa dışarıda mi yetiştirmeliyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba;
      Sonbahar ortalarına kadar az da olsa yeterince gelişip kendilerini kurtarırlar. İlkbahara kadar 10 dereceden düşük olmayan güneşli, çok aydınlık bir yerde muhafaza ederseniz (kış dönemi için) çok yavaş bir şekilde gelişime devam ederler ve ilkbaharda tekrar hareketlenecektir.Şu anda uygun sulama ve güneş ile bakıma devam edin kış başlayınca kapalı balkon veya ev içine alıp ilkbahara kadar burada muhafaza edersiniz..iyi günler dilerim

      Sil
  3. merhaba cicegimin yapraklari tamamen kurudu.Uzerinde 2 3 adet cicek var ama yapraklar tamamen dokuldu.Ne yapmaliyim kurtarmak ici acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba; Bakımı konusunda bazı sıkıntılar var anlamına geliyor. Yukarıda bakım bilgileri var kontrol etmenizi rica ederim.. Ya çok suluyorsunuz yada çok güneşte tutuyorsunuzdur...

      Sil
  4. Merhaba,
    Ben Cam güzeli bitkisinin tohumunu alıp; ekim sonuna kadar seramik, altı delik olmayan bir saksıya dikmek istiyorum. Doğru tarih ve doğru saksı seçimi olur mu?

    YanıtlaSil
  5. Merhaba;

    Tohum ekimini ocak -mart arasında yapmalısınız .Ama delik olmayan bir saksıda çürür gider... Suyu tutan toprak olacak saksı ise delikli/giderli bir saksı olmalı... Fazla suyu tahliye etmek için..

    iyi günler.

    YanıtlaSil
  6. Merhaba ben yeni cam güzeli ektim çelikten. Fakat bitleri var ne yapmalıyım bide merak ettim tohum çiçek açtıktan sonra oluşur mu çiçeği kurudugu zaman mi oluyo

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba; Tarım ilacı kullanırsanız doz ayarlamadan sorun olduğu taktide bitki ölebilir. ılık su ile duş alırabilirsiniz.Yaprak altlarını ve filiz kısımlardaki bitleri ıslak pamuk ile temizleyin ...

      Sil
    2. ozlem hanm nasil ektiniz acaba ? bende ektim ama dogru mu yaptm acaba endise ediyorum ?

      Sil
  7. Merhaba benim bi çiçeğim var 2 yıldır ne büyüyo nede baska bisey oluyo. Ara sıra yaprak dôkp yeni yaprak çıkarıyo o kadar. Bakımı icin her seyi denedim ama basaramıyorum. Cinsinide cok merak ediyorum. Yardmcı olabilirmisiniz ki acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba;facebok sayfamızdan mesajlar bölümünden resim ekleyip atarsanız yardımcı olmaya çalışalım.teşekkürler.

      Sil
  8. tekrar merhaba benim birde 2 cam agacim var ve disarda birakmistim simdi ise hafif hafif sararmalar goruyorum ne yapmam gerekir cok tesekkurler sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çam ağacı konusunda çok bilgim yok yardımcı olamayacağım. iyi günler.

      Sil
  9. merhabalar cicegimi kizim kopardi bide almis eline salliyo Allahtan duzgun bi yerden koparmis simdi celikten cogaltma yapabilirmiyim ? cok uzuluyorum ustelik cicek acicakti aciyordu yanii lutfen yardimmm 😢

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Büşra Hn;tepe çeliklerini dikmek için toprak değil %50 torf + %50 perlit karışımı kullanın.saksıyı ağzına kadar doldurmayın, 10 cm kadar boşluk kalmalı çünkü üstünü tam şeffaf bir levhayla veya
      naylon ile sıkıca kapatacaksınız. Torf fazlaca nemli ise sulamaya gerek yoktur. Torf fazla nemli değilse perlitle
      karıştırdıktan sonra az miktarda su ile nazikçe sulayın. Üstünü naylon streç ile kaplayın böylece içerideki bol
      nem çeliklerin köklenmelerinde çok iyi iş görür. Filtrelenmiş
      güneşli yere veya 35 cm yükseklikte floresan altına koyun. Floresanla ışıklandırıyorsanız günde 15 saat
      ışıklandırmak iyi olur. Ortam sıcaklığının en uygunu 22 – 24˚C derece civarlarıdır. Tepe çelikleri dal
      uçlarından, 2,5 cm kadar olmalıdır.
      Fidelerin esas yerlerine dikilmesi: Çeliklerin köklenmelerinin yeterli olduğu yeni çıkan en az iki yaprağın
      gelişmeleri tamamlanınca anlaşılır. ... Bu aylar çok uygun aylar değildir üretim için... şimdiden kolay gelsin

      Sil
  10. tesekkurler cevabiniz icin ..kac gun sonra naylonu cikartmaliyim birde arada naylonu acip havalandirmalimiyim sulamalimiyim ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba; 2-3 günde bir açıp hava aldırabilirsiniz.. Ama soğuk saatlerde yapmayın eğer balkondaysa..Sonra tekrar kapayın

      Sil
  11. kac gun kalmali boyle naylon kapali sekilde ? sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kök verip bitki gelişmeye başladı zaten bunu fark edeceksiniz . Sonrasında çıkarabilirsiniz. Hava sıcaklığını kontrol edin ama.. Çok soğuk olursa sıkıntı olmasın

      Sil
  12. Merhabalar.. Benim çiçeğimin toprağında beyaz küçük böcek gibi bir şeyler var sebebi nedir acaba ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba; Toprak yada çok sulamadan kaynaklı böceklenme olmuştur. Eğer bitkiyi sarmışsa tarım ilacı yapılmalı eğer sadece toprakta varsa köklere zarar vermeden çıkarıp ılık suda yıkayıp yeni toprağa dikebilirsiniz.

      Sil
  13. Cam guzelını celıkten urettım yenı yenı yapraklar cıkardı cok mutlu oldum yardımlarınız ıcın tesekkurler 🌿

    YanıtlaSil
  14. Merhaba
    Cam güzeli çiçegimin gelișiminde hicbir problem yok.her yerinden filiz veriyor.fakat tomurcuklari çiçek açmadan ya da açtiysa üstünde durmadan dökülüyor.sebebi ne olabilir? Bana yardimci olursaniz sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba;3­ Potasyum çok azdır yada tam tersi potasyum çok fazladır bu ve bunun gibi sebepten dolayı bitki topraktan kalsiyum ve magnezyum alamıyordur.Veya toprakta birçok element eksik.Sıvı besin takviyesi yapabilirsiniz.

      Sil
  15. Merhabalar
    Geçen sene diktigim cam güzeli çiçegimin gelișiminde hicbir problem yok.her tarafindan filiz veriyor.fakat üstünde ki tomurcuklar çiçek açmadan ya da açtiktan sonra üstünde kalmadan dökülüyor.sebebi ne olabilir?bana yardimci olursaniz sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba;3­ Potasyum çok azdır yada tam tersi potasyum çok fazladır bu ve bunun gibi sebepten dolayı bitki topraktan kalsiyum ve magnezyum alamıyordur.Veya toprakta birçok element eksik.Sıvı besin takviyesi yapabilirsiniz.

      Sil
  16. Merhabalar
    Geçen sene diktigim cam güzeli çiçegimin gelișiminde hicbir problem yok.her tarafindan filiz veriyor.fakat üstünde ki tomurcuklar çiçek açmadan ya da açtiktan sonra üstünde kalmadan dökülüyor.sebebi ne olabilir?bana yardimci olursaniz sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba;3­ Potasyum çok azdır yada tam tersi potasyum çok fazladır bu ve bunun gibi sebepten dolayı bitki topraktan kalsiyum ve magnezyum alamıyordur.Veya toprakta birçok element eksik.Sıvı besin takviyesi yapabilirsiniz.

      Sil
  17. merhabalar ben cam güzeli çiçeği aldım fakat bakımı konusunda haftada 1 defa suya oturtup 20 dk bekletmemi söylediler işyerimde vardı hergün 1 bardak su veriyordum kurudu gitti :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar;kuru toprak sevmez özellikle bu aralar 2 günde bir sulamak gerekir. Toprak nemli olmalı ve güneş görmemeli direkt olarak.Size link iletiyorum..incelerseniz sevinirim..teşekkürler.
      https://www.youtube.com/watch?v=8RyvW5WFnzY

      Sil
  18. Merhaba cam guzeli çiçeğim var. Çiçeklerinin ustunde ağ ormus minicik böcekler oluştu ne yapmalıyım neden olmuştur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar;sulama-toprak veya başka böceklerin yumurta bırakmasıyla olabilir..Ilık bir suyla duş aladırmanızı öneririm... Temizlendikten sonra normal bakımına devam edebilirsiniz..Gölgede ve nemli olması gerekli bitkinin. İyi günler dilerim

      https://www.youtube.com/watch?v=8RyvW5WFnzY

      Sil
  19. Merhaba cam guzeli cicegimin çiçekleri üstünde dikkatli bakılırsa gorunecek şekilde ağ ormus minicik bocekler var.neden olmuştur ne yapmalıyım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar;sulama-toprak veya başka böceklerin yumurta bırakmasıyla olabilir..Ilık bir suyla duş aladırmanızı öneririm... Temizlendikten sonra normal bakımına devam edebilirsiniz..Gölgede ve nemli olması gerekli bitkinin. İyi günler dilerim

      https://www.youtube.com/watch?v=8RyvW5WFnzY

      Sil
  20. Merhaba cam guzeli çiçeğim var. Çiçeklerinin ustunde ağ ormus minicik böcekler oluştu ne yapmalıyım neden olmuştur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar;sulama-toprak veya başka böceklerin yumurta bırakmasıyla olabilir..Ilık bir suyla duş aladırmanızı öneririm... Temizlendikten sonra normal bakımına devam edebilirsiniz..Gölgede ve nemli olması gerekli bitkinin. İyi günler dilerim

      https://www.youtube.com/watch?v=8RyvW5WFnzY

      Sil
  21. Merhaba benim çiçeğimin tüm yapraklarından kahverengilesmeler oldu nedendir acaba Sultan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba;

      Güneş bir yerde mi duruyor?Genelde bundan kaynaklanır..

      https://www.youtube.com/watch?v=8RyvW5WFnzY

      Sil
  22. Mrb cam guzeli cicegi aldim iki gunde bir suluyorum bakimi iyi ama gelisimi cok yavas...gelisimi nasil olmali norma mi sizce

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba;

      Bitki gelişimi hızlı olan ve çok boy atan bir bitki değildir. Linkten bitki ve bakımı hakkında bilgi alabilirsiniz..İyi günler dilerim


      https://www.youtube.com/watch?v=8RyvW5WFnzY

      Sil
    2. Saolun bisey daha soracam..cicegimin yapraklari bastan kurumalar oluyor..nasil soyliyim sanki bocek yiyor gibi topragina falan baktim herhangi bir bocek goremedim nedendir acaba..cok sewiyorum cicekleri ama bakimlari konusunda hic becerikli degilim bir turlu cicek vermiorlar ���� topragina ne takviye edebilirim bana yardimci olur musunuz lutfen..

      Sil
  23. Gonderdiginiz linktn anladigima gore yapraklarinida islatmaliyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaz aylarında faydası olacaktır.

      Sil
    2. Malesef cicegimi kurtaramadim öldu ;(

      Sil
    3. Ilkbaharda tekrar yeserir mi acaba ;(

      Sil
    4. Üzüldüm.... Ama bitki genelde uygun bakımlarda ayakta kalabiliyor ..Fakat Köklerinde sıkıntı olmaması ve normal sürecinde yaprak dökmesi lazım.. Eğer bitkiniz bundan değilde bakım koşullarından köklerinde sorun olup öldüyse yeşermez..

      Ömür
      Uzun ömürlüdür. Tropikal bitkilerin dona dayanıksız türlerindendir. Kışın 5 dereceden soğuk olmayan bir yerde tutarsanız yapraklarını dökse bile ölmez, ilkbaharda yeşermeye başlar.

      Sil
  24. Ya anlamadim ki neden oyle oldu...basta iyiydi sonra baktim ki yapraklari gitmis..basta baktim bocek yoktu..sonra baktim siyah ucan bocekler vardi etrafinda..bende alip pencerenin onune koydum direk gunes alsin biraz dedim...sonra baktim ki kendini birakmis ayakta kalacak hali yok :) :) bende hemen iceriye aldim ertesi gun baktim ki tam gitmis su veriyordum normalde canlaniyordu..bu sefer suda verdim canlanmadi ve şuan tam kurudu sizce kokunden midir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bakım koşullarından toprak böceklenip köklere zarar vermiştir.Sizde güneşe koyunca ki hiç sevmez buda olumsuz etkilemiştir. Size link atıyorum izlerseniz sevinirim

      https://youtu.be/8RyvW5WFnzY

      Sil
  25. Kokten gitmisse artk yesermez dimi

    YanıtlaSil
  26. çiçeğim 2 aydır çiçek açmıyor ilk zamanlar çok döktü tekrar açtı ama artık çiçek vermiyor 2 güne bir suluyorum arada bir güneşede çıkarıyordum ne yapmam gerekir tekrar çiçek açması için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba;

      Sulamayı her gün yapın cam güzeli su sever.Aydınlık olsun ama güneşi direkt görmesin sıkıntı olur.Bitkinin artık çiçek açma zamanı sonuna geliyor...

      Sil
  27. Merhaba
    Cam güzeli çiçeğim çok serpildi maşallahı var yalnız kalorifer yanında acaba bir sorun olur mu? Bi de ne kadar su kullanmalıyım sulamak için kaç bardak mesela standart bi ml verebilir misiniz? Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba ;

      Kalorifer yanı her bitki için sıkıntı oluşturur ileri vade de. Cam içinde durması ve 2-3 günde bir sulanması uygundur.Toprak nemli olursa iyi olur ama aşırı sulama değil. Yoksa böceklenme ve köklerde çürüme olur.Verdiğiniz suyun fazlasını tahliye edin.Konumlandırma olarak ısı kaynağından uzak yerde cam içinde olabilir.

      Sil
  28. Slm.benim çiçeğinin yaprakların üstünde paşa benzer lekeler oluyor sonra yapraklar dökülüyor.ama pas degil

    YanıtlaSil
  29. Mrb bende cam güzelini kökten ayırmayla çoğaltım ama pörsüdü kökünü tekrar çiğ yumurta kabuğu içine koyup ektim acaba tekrar canlanırmı tşk

    YanıtlaSil

[blogger]

Author Name

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.