PENSTEMON BAKIMI

Bir kez tutundu mu uzun yıllar boyu çiçekleri ile dikili olduğu alanları zenginleştirecek, çok yıllık, donlara dayanıklı, kalıcı bir bitkidir penstemon.


Çiçeklerle dolu sürgünleri yaz aylarında kavisler oluştururken, kelebekler ve arıların uğrak noktası haline gelirler.

Pek çok rengi olan bitkinin çiçekleri, pembe, beyaz, mavi hatta benekli olabilir. Soğuk iklimlerden aşırı sıcak iklimlere dek geniş bir alanda yetiştirilebilirler.

Kontrollü ve sınırlandırılmış çiçek tarhlarında kır çiçekleri görüntüsü verirler ve onlara ayrılmış alanlarda bahçe yetiştiriciliğinde sıkça kullanılırlar.

Çok yıllık varyeteler olmalarına karşın kimi her yıl döktüğü tohumlarla yayılan çift yıllıkta olabilirler. Kuraklığa ve uzun süre susuzluğa dayanabilseler de nemli toprakta düzenli sulamayla coşarlar. Geçirgen, orta verimli süzek topraklarda, yıllar boyu, bakım gerektirmeyen ve muhteşem çiçekleri ile size mutlu edecek bitkilerdir penstemonlar.


Genel Özellikleri
Çok yıllık, zarif ve çok kullanılan bitkilerdir. Bodur ve boylu olanları vardır. Bodur olanlar daha çok kaya bahçelerinde kullanılır. Uzun boylu olanlar bordür oluşturmada kullanılır. Genellikle mayıs aylarında çiçeklenirler. Ancak yazın geç çiçeklenenler de vardır. Tüp ya da çan biçiminde çiçeklere sahiptir.

Üretimi
Martta seralarda, kasa içerisine hazırlanan kuma tohum atılabilir. Ayrıca kök çelikleri ile de üretim yapılabilir. Tohum ekiminden sonra oluşan fideler nisan – mayıs arasında sökülerek açık alana dikilir. Yan köklerle de üretim yapılabilir. Ağustos ayında alınan 3 – 4 boğum içeren kök çelikleri 7,5 cm ara ile dikilirler.



Çimlendirme
Önce bir müddet  suda bekletiniz.Suda beklemeye aldığınız tohumları çıkarıp topraga bırakınız(saksıda yapıyorsanız saksıyı normal toprak seviyesinin yüzde 90 kadar elenmiş tercihen kırmızı toprakla doldurunuz ve toprağın üzerine bırakınız) .Daha sonra üzerine ince bir torf atınız ve nemlendiriniz.(Tohumları hareket ettirmeden bir miktar su veriniz).Nemlendirme işleminde sisleme yönteminide kullanabilirsiniz.Sislendirme için evde bulunan herhangi boş bir camsil temizleyicisini  iyi bir şekilde temizleyerek veya hazır fısfıs  kullanabilirsiniz.Daha sonra şeffaf bir strech film ile çekiniz böylece sera etkisi yaratarak çimlendirmeyi hızlandırın.Hergün nemini kontrol edin ve fısfısla nemlendirmeye devam edin.Bekleme süreniz tohuma çeşidine  göre değişecektir.Bekleme boyunca nemlendirmeye devam ediniz

Ekolojik İstekleri
Az güneşli ve yarı gölge alanlarda iyi yetişir. Humuslu, iyi gübrelenmiş geçirgen topraklarda yetiştirilir. Yazın bol su isterler. Kuzeyde kışı geçireceklerse mutlaka iyi drenajlı toprakların bulunduğu yere dikilmelidirler.

Peyzajda Kullanımı
Bodur olanlar kaya bahçelerinde kullanılırken, diğerleri çiçek bahçelerinde kullanılabilir. Mevsimlik çiçek olarak da kullanılabilmektedir.



Karşılaşılan Önemli Hastalık ve Zararlılar

Virüs, yaş çürüklük ve yaprak lekesi önemli hastalıkları arasındadır. Zararlılar olarak da en çok thrips, yaprak biti ve unlu bit karşımıza çıkmaktadır

Yorum Gönder

[blogger]

Author Name

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.