BARDAK MENEKŞESİ BAKIMI (Florist’s Gloxinia)
Botanik Adı: Sinningia speciosa
Sinonimi: Gloxinia
speciosa
Familyası: Gesneriaceae
Yaprakları
tüylü, iri veya küçük; çiçekleri çok değişik renklerde, kadife gibi tüylü ve
borazan şeklinde-dir.
Çiçek isimleri için tıklayın! - https://cicekrehberim.com/
Türkçede
gloksinya ve bardak menekşesi isimleriyle bildiğimiz gösterişli bir bitkidir.
Kışın
iç mekanlarda salon bitkisi olarak yetiştirilirken, yazın yarı gölge uygun
yerlerde dış mekan süs bitkisi olarak da yetiştirilebilir. Bardak menekşe
dikildiği ilk yıl hemen çiçeklenebilir özelliktedir. Kış boyunca bölgede hüküm süren serin ve çok az yağışlı dönem
gloksinyaların dinlenme zamanıdır.
Gloksinyanın
çiçekleri beyaz, pembe, kırmızı, eflatun ve mor renklerinin çeşitli tonlarında
renklerde, yalınkat ve katmerli, benekli, ebruli, kenarları nakışlı gibi,
büzgülü gibi ve çan şeklinde olur.
Afrika
menekşesinin mükemmel sağlıklı gelişebildiği ortamda gloksinya da sağlıklı
gelişir. Sadece gloksinya daha kuvvetli ışık ister. Sabah çok erken veya akşam
son güneşini üç saat kadar almasını sağlamalısınız. Diğer vakitlerde gün
ışığını kuvvetlice alabilmeli. Öğle civarı güneşi alacak yerde tutuyorsanız yaz
boyunca güneşi filtrelemelisiniz.
Havası
kuru memleketlerde hava nemlendirme sağlamak gerekir. Hava yeterince nemli olsa
bile 25°C ve daha sıcakta gündüz boyunca ara sıra sisleme şeklinde su
püskürtmelisiniz. Bu su püskürtme işinde yapraklar ve çiçekler sırılsıklam
sulanmayacak. Buğulanmış gibi olması yeter.
Gloksinya
bitkisinin besin ihtiyacı yüksektir. Bu yüzden bahar ve yaz aylarının belli
dönemlerinde fosfor bakımından zengin gübreler ile desteklenmesi bitkinin besin
ihtiyacını karşılama açısından çok faydalı olacaktır. Ayrıca bitkinin bolca
çiçek açmasını da sağlayacaktır. Bakımı ve yetiştiriciliği kolay bir bitkidir.
Bu yüzden hemen herkes tarafından kolaylıkla yetiştirilebilir. Gösterişli
çiçekleri, uzun süreli çiçekli kalabilmesi, hem iç hem de dış mekanlarda
rahatlıkla yetiştirilebilmesi nedeniyle sık tercih edilen bir bitkidir.
Esinti
ve fazla sulamama önemlidir.Yaprak kesmek büyüme zamanında iyi değildir.
Toprak
Kullanımı
Bardak
Menekşe bitkisi için toprak karışımı; 2 kısım torf, 1 kısım funda torfu, yarım
kısım dere kumu ve dalaman çakılını tercih edebilirsiniz. Ayrıca bahar ve yaz
aylarında bu toprak karışımını gerekli gübreler ile desteklerseniz çok daha iyi
sonuçlar elde edersiniz. Bu sayede bitkiniz hem daha çok çiçeklenecek hem de
daha sağlıklı gelişim gösterecektir.
Sulama
Bu
harca bitkinin soğanını ekerken dikkat etmeniz gereken birkaç yerler olacak.
Öncelikle soğanın üst kısmını toprakla sıfır gelecek şekilde ekmeniz gerekiyor.
Ne derinde ne de çok yüzeyde olmalı. Dikimi yaptıktan sonra soğanın yanlarında
hava almaması için elinizle yavaşça toprağa bastırın. Soğanın etrafını iyice
kapatın. Hemen ardından derin bir şekilde saksıyı iyice sulayın.
Bitkinizin
gelişme döneminde suyunu ihmal etmeyin. Düzenli bir şekilde sulamasını yapın.
Ancak sulama yaparken dikkat etmeniz gereken bir nokta var. Toprak kesinlikle
çok sulanmamalıdır, çamur şekline gelmemelidir. Böyle bir durum olursa bitkinin
soğanının çürüme durumu olabilir. Ayrıca aşırı sulama nedeniyle bitkinizin
gelişimi kötü yönde etkilenebilir. Sonbahara girdikten sonra bitkinizi içeri alın.
Sulamasını yavaş yavaş azaltın. Havaların soğumasıyla suyunu iyice azaltın.
Kasım – Şubat arasında haftada ya da iki haftada az da olsa sulamasını yapın.
Ancak az sulama yapın. Eğer ayarı kaçırıp çok sulama yaparsanız bitkinin
ölmesine neden olabilirsiniz.
Gloksinyaları
sulama dengeleri biraz hassas gözlem ister. Hazır saksısında aldığınız
bitkinizi yanlış sulama çürütebilir. Saksıda gloksinya almak riskli bir iş.
Sera ortamlarına uygun toprak ev ortamlarında gloksinyalarda çürüyüp ölmeye yol
açabiliyor. Toprak üst yüzeyi elinizi hiç ıslatmayacak şekilde kurumadıkça
sulamayın Eğer yeri de yeterince havadar, biraz esintili ise daha sık
sulayabilirsiniz. Zaten yaz boyunca her dört sulamada bir bitki besini vermek
gerekiyor. Bundan dolayı toprağının suyu mükemmel süzücü ve çabuk kuruyucu
özellik taşıması gloksinyaların ev ortamlarında sağlıklı iri iri
çiçeklenebilmesi için çok önemlidir.
Rutin
sulamaları saksı alt deliklerden biraz su çıkacak miktarda su ile yapın.
Besinli sulamayı ise aşağıdaki gibi.
Besin
İlkbaharda
yeni yapraklar epeyce güçlendiği zaman başlayıp sonbahar serinlerinin ilk
başlangıcına kadar devam edin. Her dört sulamada bir sulama suyuna genel amaçlı
bitki besini karıştırın (orkide besini de çok uygundur). Besinli su vermeden
bir önceki sulamayı toprak yıkama sulaması tarzında yapmalısınız. Ayrıca
gloksinya yapraktan beselemeye en iyi cevap veren bitkilerdendir. En temiz
usule göre yapraktan besleyebilirsiniz.
Haftada bir veya iki defa yeter.
Saksı
değişimi Şubat-Mart aylarında yapılır.
Saksı
ve toprak değişimini dinlendirme sonunda yapmalısınız. Eğer gelişim döneminde
mecbur kalırsanız ıslak olmayan, orta nemlilikte toprağa dikin. Sulamayın. Hava
almayacağı şekilde şeffaf poşet içinde kapalı olarak üç gün gölge bir yerde
bekletin. Böylece kökler yeni toprağa sıkıca tutunur. Sonra açın. Sulamak için
bir gün daha bekleyin.
Verimlilik
Yumrunun
büyüyüp yaşlanması çiçek verimliliğini düşürür. Aşağıdaki çoğaltma kısmındaki
metotlarla yenilerini üretmelisiniz. Ayrıca yazın fazla sıcak günlerde rahatsız
olup gelişimi durabilir.
Dinlenme
Orta süreli: kasım başı –
şubat sonu.
Kısa dönem
dinlendirme:
Kasım sonu – şubat ortası.
Bunların
hepsi uygundur. Aralarında fark yok. Sadece imkânlarınıza ve isteğinize göre
süreler değişebilir.
Dinlendirme
ortamı 4C dereceden daha soğuk olmamalı. 12C dereceden daha sıcak olmamalı.
Ortam kupkuru olmalı bu da önemli.
Gloksinyaları
dinlendirme sonunda yumruyu söküp yeni taze toprağa dikmek çok iyi olur. Gece
sıcaklık 15C dereceden aşağı düşmezse, günün çoğu vaktinde 20C ve üstü sıcak
olursa çabucak yeşerir. Yeni yapraklar biraz güçleninceye kadar sulama
sıklığını seyrek tutmalısınız.
Çoğaltılması
Yaprak
çeliğini yılın her zamanında yapabilirsiniz. Kışın ortam pek uygun olmuyorsa bu
usule hiç başvurmayın. Çünkü yapraklardan filizlenme geç olur, mini gloksinya
yavrularının büyümesi yavaş olur. Tam kendilerini toparlıyorlarken kışın
ortamınızın uygun olmaması yüzünden ölürler.
Yan
sürgünleri ayırma veya çelikle çoğaltma işini en geç mayıs ortasına kadar
yapmalısınız ki sonbahara kadar yumru oluşturabilsin. Evinizin şartları uygunsa
zamanı önemli değil, her zaman yapılabilir. Sadece yaz ortasında şiddetli
sıcaklarda köklenme olmayabilir. Sıcak aylarda denemeseniz daha iyi. Ayırdığınız
dalı, kestiğiniz çeliği gloksiyaların sevdiği toprak karışımına dikin.
Sulamayın, Gloksinya çeliklerinin köklenmeye başlamaları 10 gün ile 3 hafta
arasında değişir.
Yumru
kesip bölmekle üretmek biraz risklidir. Yumrunun hem çok küçük olmaması gerekiyor
hem yaprak çıkarma yerini iyi bilmeniz gerekiyor. Ayrıca, bitki uyku dönemine
sokulmuş, kurutulmuş olmalı. Dinlendirme döneminin sonunda uyku halindeki
yumruyu bölün. Keskin bir bıçakla yapraklanma kısmının tam ortasından dümdüz
keserek ikiye ayıracaksınız.
Tohumla
üretmek kolaydır. Tohum zaten çiçekte oluşur. Çiçek solunca tohum kapsülü
büyümeye başlar. O olgunlaşıp kuruyunca içindeki tohumları ekebilirsiniz. Ama
bunlar pek tohum vermezler. Çok nadir.Seralarda kasım başında ekilen tohumlar
bir haftada çimlenir. Hızlı büyürler. İlkbahar geldiğinde gloksinyalar satışa
çıkarılabilecek kadar gelişip çiçeklenmiştir.
Aşamalar:
- Tohumların çimlenmesi için ideal sıcaklık 18 – 24C dereceler aralığı. Gloksinyalara uygun toprağı önce sulayın sonra tohumları üzerine serpin. Sonra üstlerine su fısfıslayın. Tohumların çimlenebilmeleri ışık alabilmelerine bağlı. Yani gömmeyin, üstlerine toprak serpmeyin. İlk 7 gün üzerlerini naylonla kapalı tutun. İçeride yüzde yüz nemli hava olması tohumların çimlenmesini sağlar. Sera havası yeterince nemli olabiliyorsa naylona hiç gerek yok, sadece her gün üstlerine hafifçe su fısfıslamak gerekiyor. Çimlenen tohumlar çok hızlı büyür.
- İki ay sonra fideler tek tek küçük fincan saksılara dikilir. Önce saksıları yarıya kadar hidropon taşı ya da ponza taşı ile doldurun. Üst yarısını uygun toprakla doldurup fideleri dikin. Fideleri dikerken ilk gelişmiş olan çenek yapraklarını temiz ince bir makasla kesip gidermek çürüme riskini azaltır.
- Bir iki ay sonra iyice köklenen ve güçlenen fideleri bir boy büyük saksılara aktarın.
Zarar
ve Hastalıkları
Gloksinyalara
yaprak bitleri gelmez.
Yaprakların
ıslatılmasından
- Esintisiz havasız odalarda yaprakların uzun süre ıslak kalması veya yapraklarda su damlalarının olması.
- Islatılmış yaprakların 15C dereceden daha soğuk esintilere maruz kalması.
- Yoğun nemli ortamda hiç esintinin olmaması ve bunun yanısıra ortam fazla serinse yapraklar ıslak olmasa bile çürümeler olbilir.
- Esintisiz ortamda ıslak yapraklara direkt güneş gelmesi.
- Suyu kötü olan yerlerde direkt musluk suyu ile yaprakların ıslatılması.
Küllenme;Sıcak yaz
günlerinde olabiliyor. Sebep esintisiz ortamlarda gece yoğun hava nemliliğidir.
Bunu önlemek için geceleri ortamın esintili olmasını sağlamalısınız ki çevresinde
yoğun kesif hava nemliliği birikimi olmasın.
Filiz çürümeleri Serinilik ya da
esintisizlik yüzünden gelişim hızının yavaş olmasıyla birlikte sık sık bitki
besini verilmesi yeni filizlerde çürümelere yol açar. Asitli toprakta serin
havada kökler topraktan kalsiyum almayı başaramaz bu da filiz çürümelerine yol
açar. Bir üst paragraftaki olumsuz etkilerden dolayı da yeni filizlerde
çürümeler görülebilir.
Aşağıdaki diğer içeriklerimizde ilginizi çekebilir!
- SÜMBÜL (Hyacinthus) BAKIMI
- KALANCHOE (Blossfeldiana ve Calandiva) BAKIMI
- HASEKİ KÜPESİ (Aquilegia Winky) BAKIMI
- İPEK ÇİÇEĞİ / KEDİ TIRNAĞI BAKIMI (Portulaca Grand...
- MENEKŞE (AFRİKA) BAKIMI
- YASEMİN (Jasminum Polyanthum) BAKIMI
- HANIMELİ (LONICERA) BAKIMI
- KANA/TESPİH (CANNA) BAKIMI
- MAVİŞ ÇİÇEĞİ (Campanula Carpatica) BAKIMI
- ÇİLEK (Strawberry) BAKIMI
- SARDUNYA (Pelargonium) BAKIMI
- ORTANCA ÜRETİMİ
- FİTTONİA BAKIMI
- İRİS (Süsen) Çiçeği BAKIMI
- ÜZÜM SÜMBÜLÜ (Muscari Armeniacum) BAKIMI
- KANAYAN KALPLER (Lamprocapnos Spectabilis) BAKIMI
- PÜSKÜL ÇİÇEĞİ (CELOSİA) BAKIMI
- ÇİĞDEM (Crocus) BAKIMI
- GUZMANYA (GUZMANİA) BAKIMI
- LALE (Tulipa) BAKIMI
- KÜPE ÇİÇEĞİ (Fuchsia) BAKIMI
- AÇELYA (Rhododendron Simsii) BAKIMI
- UYKU ÇİÇEĞİ (Oxalidaceae) BAKIMI
- HERCAİ MENEKŞE (Viola) BAKIMI
- ÇİÇEKLERİ SULAMA YÖNTEMLERİ
- KARANFİL (Dianthus Caryophyllus) BAKIMI
- BEGONVİL (Bougainvillea) BAKIMI
- GÜL (Yediveren/Minyatür) BAKIMI
- FESLEĞEN (Ocimum Basilicum) BAKIMI
- ORKİDE (Phalaenopsis) BAKIMI
- ÇİÇEKLERİN BÖCEKLENME SEBEPLERİ
- KASIMPATI (Krizantem) BAKIMI
- AĞAÇ MİNESİ (LANTANA) BAKIMI
- TELGRAF ÇİÇEĞİ (TRADESCANTİA) BAKIMI
- YAPRAK GÜZELİ (KOLYOS) BAKIMI
- MUM ÇİÇEĞİ (HOYA CARNOSA) BAKIMI
- BEGONVİL (Bougainvillea) BAKIMI
- YILBAŞI ÇİÇEĞİ (ZYGOCACTUS) BAKIMI
- SIKLAMEN (Cyclamen) BAKIMI
- CAM GÜZELİ (Yeni Gine) BAKIMI
- YILDIZ ÇİÇEĞİ (DAHLİA) BAKIMI
- PETUNYA (Petunia Hybrida) BAKIMI
- LİLLİUM (Zambak) BAKIMI
- ATATÜRK ÇİÇEĞİ (Euphorbia Pulcherrima) BAKIMI
- AKŞAM SEFASI (Mirabilis Jalapa) BAKIMI
- KRATON BAKIMI (CROTON)
- BEGONYA TORAN,KATMERLİ/BODUR BAKIMI
- ATEŞ ÇİÇEĞİ BAKIMI (Salvia splendens)
- BARDAK MENEKŞESİ BAKIMI (Florist’s Gloxinia)
- DİKENLER TACI (Euphorbia milii) BAKIMI
- ANTORYUM (ANTHURİUM) BAKIMI
- ÇANTA BAKIMI (Calceolaria Biflora)
- İLKBAHAR (SPRİNG)
- DOĞA TAKVİMİ
- ESKİ ARABALARDAN BAHÇE DEKORASYONU
- ORTANCA RENK DEĞİŞTİRME
- ÇİÇEK TOHUMLARI (Resimli)
- DOMATES (CHERİ) BAKIMI
- ÇUHA ÇİÇEĞİ (Primula Vulgaris) BAKIMI
- TOPRAK SEÇİMİ
- NERGİS(Narcissus) BAKIMI
- ORTANCA (Hydrangea Macrophylla) BAKIMI
- PASSİFLORA (Çarkıfelek) BAKIMI
- BARIŞ ÇİÇEĞİ (Spathyphyllum) BAKIMI
- RUJ ÇİÇEĞİ (AESCHYNANTHUS RADİCANS) BAKIMI
- YER MİNESİ BAKIMI (Verbena Hybrida)
- ALYSSUM BAKIMI (KUDUZOTU/DELİOTU)
- VİDEO GALERİSİ
- NADİDE ÇİÇEKLER
- FREZYA / YALINKAT (FRESİA) BAKIMI
- CENNET KUŞU ( STRELITZIA) BAKIMI
- BRUGMANSİA (Angels Trumpet) BAKIMI
- İSPANYOL OMLETİ (Limnanthes) BAKIMI
- BOSTAN (SEBZE) BAKIMI
- SOĞAN BAKIMI
- PENSTEMON BAKIMI
- ÇAN ÇİMİ (Briza Media) BAKIMI
- YÜKSÜK OTU (Digitalis) BAKIMI
- TÜRKİYE İKLİM HARİTASI
- SOĞANLI ve YUMRULU ÇİÇEKLER
- KOYUN GÖZÜ (Gazania) BAKIMI
- SİNERYA (CINENERIA) BAKIMI
- SÜS LAHANASI (Brassica Olerace Acephala) BAKIMI
- ÇİÇEK BAKIMINDA ''PÜF'' NOKTALAR
Yorum Gönder