MUM ÇİÇEĞİ (HOYA CARNOSA) BAKIMI

Mum Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Genel Özellikleri
Mum Çiçeği Bakımı Mum Çiçeği'nin anavatanı, G.doğu Asya ve Kuzey Avusturalya’nın yağışlı ormanlarıdır.
200 türü bulunan Hoya cinsinin başka süs bitkileri yetiştiriliciliğinde önemli olan türleri H.bella ve H.longifolia’dır.




Mum Çiçeği, Eski zamanlardan beri evlerimizin baş tacı çiçeklerindendi. Ancak şimdilerde pek yetiştirilmiyor. Adeta unutulmaya yüz tuttu. Halbuki dayanıklı koyu yeşil yaprakları, mumdan yapılmış hissini veren nefis kokulu zarif çiçekleriyle gayet dekoratif ve kolay yetişen bir bitkidir.

Aşağıdaki videoda 7 farklı Mum çiçeğini ve bakım detaylarını öğrenebilirsiniz.





Sarmaşık cinsinden olduğu için çubuklarla desteklemek gerekir.

Askılı bir saksıya ekilirse buna gerek kalmaz.

Mum çiçeği birkaç kurala uyulursa ilkbahardan yaz sonuna kadar açabilir.

Bitki tomurcuktayken yerini değiştirmeyin, solmuş çiçekleri koparmayın ve kaçınılmaz hale gelmeden saksı değiştirmeyin.


Yaprakları uzunca oval etli parlak yeşil; çiçekleri beyaz soluk kırmızı renkte yan taçlı güzel kokulu genellikle sarılıcı ve toprak üzerinde sürünücü formda iç mekan süs bitkisi olarak yetiştirilebilen bitkilerdir


İklim Özellikleri
Gelişme döneminde en az 16 C kışın en az 10 C sıcaklığa gereksinim gösterir. Kısa süreler 7 C’ye de dayanır. Yüksek orantılı nem ister. Aydınlık ama doğrudan güneş ışığı almayan yerleri sever. Batı ve doğuya pencere kenarlarında bulundurulabilir.
    Hatta biraz serinlikten hoşlanır. Kışları don tehlikesi olmayan güney illerimizde bahçede yetiştirilebilir; duvar sarmaşığı gibi kullanılabilir. Kuzeyli yönlerden rüzgar almaması, soğuğun uzun sürmemesi ve kar altında kalmaması şartıyla mum çiçeği kışın ­7C derece soğuğa dayanır, hiçbir zarar görmez.
    Esas sorun soğuk toprağın ıslak olmasıdır. Kökler soğukta ıslak toprakta hastalıklanır ve çürür. En fazla 15C derece serin havaya kadar sorun yok ama daha da serin oluyorsa susuz bırakmak gerekir. Saksıda yetiştirdiğiniz mum çiçeğinizi kışın dışarda bırakıyorsanız
sulamayın.


Nem
Yapraklarına düzenli olarak su püskürtün.Yalnız çiçek zamanı ara verin.
Kökleri topraktan dışarı çıkmaya başlarsa ancak o zaman saksı değiştirin.Bunu ilkbaharda yapın. İlkbaharda olgun dallarından çelik alın,dikin. Kolayca köklenecektir.


Toprak Özellikleri
Her toprakta yetişir. Gübreleme zahmetine gerek yok. Kışın çok az sulayın. Toprağının üst yüzeyini sık sık eşeleyin havalandırın.
Çiçeğinizin büyümesi sürecinde dikkat edin: Bazen normal bir şekilde yaprak yaprak büyür. Bazen ip gibi yapraksız, incecik, bordo renginde bir veya birkaç uzantı çıkarır. Bir metre kadar veya daha fazla uzar. Bu ipe benzer dallar tamamen yapraklanacaktır. Çok dikkat etmelisiniz. Yerini değiştirmeyin, bu zarif ipçiklere hiç el sürmeyin. Zamanla yapraklarla kaplanır. Yapraklar önce çok küçük ve dayanıksızdır. Kızılımsı kahverengi veya bal rengi olur. Büyüdükçe yeşilleşir.


Üretim Tekniği
Eski dallarından alıp doğrudan toprağa dikmekle kolayca çoğaltılabilir. Bunu her mevsimde yapabilirsiniz ama en uygun zaman ilkbahardır.
Üretimi olgun gövdelerden alınan 7.5-10 cm uzunluğunda ve bir çift yaprak taşıyan çelikler ile Haziran-Temmuz aylarında yapılır. Alınan çelikler hacim olarak eşit miktarlarda turba ve kum karışımında köklendirilir. Ortam sıcaklığı 16-18C olmalı yastıkların üzeri cam veya naylonla örtülmelidir.


Gübreleme
Genç bitkilerde her yıl yaşlı bitkilerde ise 2-4 yılda bir Şubat-Mart aylarında saksı değiştirme yapılır. Nisan-Eylül ayları arası 2 haftada bir kez 2 g/1 kompoze gübre verilir.

Sulama
Kışın dinlenme dönemi olan Ekim-Şubat ayları arası ise saksı toprağı kurumayacak kadar su verilmesi halinde yaprak dökülmeleri uç sürgünlerinde kurumalar ve kök çürüklükleri görülmektedir. Yazın saksı toprağı nemli tutulmalı çok sıcak havalarda yapraklara su püskürtülmelidir. Mum çiçeği susuzluğa çok dayanıklıdır. Bazen susuz bırakırsanız yaprakları kurumak derecesine yakın pörsüyerek bozulur. Sonra sularsınız bir iki haftada o yapraklar şaşırtıcı bir şekilde sağlığına kavuşur. Çok ilginç bir bitkidir. Her bir yaprağı birkaç yıl sağlıklı bir şekilde parlak ve canlı olarak yaşayabilir. Aşırı soğuklardan korumalısınız. Balkonda yetiştiriyorsanız kışın eve almalısınız. Aslında evde de gayet sorunsuz yetişebilir. Yeter ki bir parça güneş alacağı bir yerde olsun.

Kış Bakımı
Çoğumuzun evindeki ısıtma sistemi kalorifer petekleriyle sağlanıyor.Kalorifer kullanımı ile ev içerisiindeki nemin hızla azalması sıkıntı yaratır bir durumdur.

Mum çiçekleri kışları çok daha özen gösterilmesi gereken bitkiler. Sulama çok az olmalı. Fakat az ne demek? Farklı saksılarda ya da farklı hoya türlerine göre bu durum değişir mi?

Farklı hoya türlerine göre her bitkinin su ihtiyacı da farklıdır. Bununla birlikte, saksıya ve hatta saksının konumlandırıldığı bölgeye göre yapılacak sulama değişkenlik gösterir. Bitkinin kalorifere olan uzaklığı, ulaşabildiği ışık oranı, su ihtiyaç süresini belirleyen faktörlerdendir.


Bu etkenlerin sonucu olarak bitkinin dikili olduğu belirli sürelerde kurumalar gösterir. Her mum çiçeğiniz için bu durumu çok net gözlemlemeniz gerekmekte ve buna göre müdahale etmeniz gerekmektedir. Dikili olan ortam kurudukça su hissiyatı artar. Zamanında verilmeyen su nedeniyle özellikle son çıkan sürgünlerde yaprak kurumaları ve ya sürgün ucundan itibaren kurumalar meydana gelir.
Bitkinizin dikili ortamının nem kaybetmeye başladığı gözlemlediniz. Köklerin nemsiz ortamda kurumasına izin vermeden sulamanız gerek. Fakat gün içerisinde ne zaman yapmalıyım diyorsanız ilk önce şunu düşünmelisiniz.

Bitkilerinizin ev içinde bulunduğu yerlerde gün içerindeki sıcaklık değerleri nasıldır? Bir kaç gün bunun gözlemlenmesinde fayda var.

Diyelim ki bu gözlemleri yaptınız ve gündüz saatlerinde sıcaklık değerlerinin gayet uygun olmasına karşın, gece saatlerinden sabah saatlerine kadar olan sürede sıcaklık değerlerinin bir kaç derece düştüğünü farkettiniz. Böyle bir durumda sulamanın gece yapılması çok riskli olacaktır. Çünkü sulama ile bitkinin dikili olduğu ortamın sıcaklık değerinde düşme meydana gelir. Gece ise ev içerindeki sıcaklık değerlerinizin de düştüğünü düşündüğümüzde köklere nüfuz eden su daha da soğur ve köklerde istenmedik zararlara neden olabilir. Kökler vazifesini yapamaz duruma gelebilir ya da çürüme baş gösterebilir.. Bu durumun yaşanmaması için sulamanın sıcaklık değerlerinin daha uygun olduğu saatlerde yapılması önemlidir.

Yukarıda da belirttiğim gibi kalorifer, ev ortamındaki nemin hızla azalmasına neden olur. Bu nedenle çeşitli yöntemler ile nem arttırma yoluna gidilmesi bitkileriniz için daha rahat bir ortam sağlayacaktır. Kışın bitkilerinizin isteyeceği su miktarı az olmasına karşın kaloriferin nemi azaltması nedeniyle sulama sıklıkları bu duruma bağlı olarak artabilmektedir.

Budama
Düzenli bir budama gerektirmez. Ancak genç bitkilerde dallanmayı teşvik amacıyla uç alma yapılmalıdır.


Hastalık ve Zararlılarla Mücadele
Önemli zararlıları Yaprak Bitleri ve Unlu Bitler’dir.
Yaprak bitleri Püseron ballık adları ile tanınırlar. Vücutları yumuşak bazen hafif tozlu veya bir mum salgısı ile örtülü olabilirler. Renkleri yeşil siyah sarı kırmızı beyaz ve kahverengimsidir.

Yaprak bitleri bitkileri sokup bitki öz suyunu emerek yaşar. Emme sırasında salgıladıkları toksik ve tahriş edici maddelerle yaprak kıvrılması veya şişkinlik gibi anormal oluşumlara neden olurlar. Yaprak sararır ve kurur. Virus hastalıklarını taşıyarak önemli zararlara yol açarlar.

Bazen ev içinde toprağı küf gibi bir mantar hastalığına tutulur. Bu ise mum çiçeği için çok tehlikelidir. Bitkiyi kökten çürütür. Üst dallarını kesip temiz toprağa dikerek yeniden yaşatabilirsiniz. Eğer toprakta benzeri sorunlar olmuşsa dışarı çıkarın toprağını eşeleyin havalandırın. Mümkünse toprağı ve saksıyı tamamen değiştirin. İyice düzelene kadar eve almayın. Mevsim kış ise bunun için ilkbahara kadar bekleyin. Bu sürede kök çürümüş mü dikkat edin. Çürümüşse üstteki sağlam dallarını kesin temiz bir toprak bulana kadar suda bekletin.

Mum çiçeği tirmanan ve yetistirilmesi kolay çiçeklerden bir tanesi. Boyu 4.5-5 metreye kadar uzayabiliyor. Tırmanması için çiçeğin ip yada tel gibi bir malzemeye bağlanması
gerekiyor. Bitkinin yıldız şeklinde ki çiçekleri kokulu ve çiçekten damlayan sıvı ise tatlıdır. Çiçek açma dönemi Mayıs ile Eylül ayları arasındadır. Mum çiçeği ile ilgili dikkat edilmesi gereken birkaç husus var.


Çiçeklenmesi
Bir metreyi geçmiş mum çiçeği mutlaka çiçek açar. Hava sıcaklığı mum çiçeğinin gelişim
göstermesine yetecek kadar olduğu sürece yılın herhangi bir zamanında çiçek açabilir. Yılda iki üç defa tekrar tekrar çiçeklenebilir. Çiçeklerinin büyüklükleri yaklaşık olarak sağdaki mini resimdeki kadardır. Çiçekleri salkımlar halinde aşağı sarkar. Mum çiçeğinin çiçekleri güzel kokuludur. Fakat bazı insanlara ağır gelebilir. Koku çok yoğun ve bütün evi fazlasıyla etkisi altına alacak nitelikte aktif bir kokudur. Solan, dökülen çiçeklerin boş kalmış olan mini koçan benzeri saplarına el sürmeyin, koparmayın çünkü haftalar veya aylar sonra yine o saplardan tekrar çiçek açacaktır. Budama yaparken koçanlı dalları kesmemeye dikkat edin.


Çok ihtiyaç yoksa topragını degiştirmeyin. Bitki tomurcuklandıktan sonra kesinlikle saksının yerini değiştirmeyin.

Alem:           Plantae
Sınıf:            Gentianales
Familya:       Apocynaceae
Altfamilya:   Asclepiadoideae
Cins:             Hoya
Botanik adı:  Hoya Carnosa


Aşağıdaki diğer içeriklerimizde ilginizi çekebilir!






Yorum Gönder

  1. Bilgi için çok teşekkür ederiz. İhtiyacımız olan her şey var

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim.. Çiçek foto'larını facebook mesajlar bölümünden gönderirseniz yayınlayalım. İyi günler

      Sil
  2. teşekkür ederim bu güzel bilgiler için. benim mum çiçegim üç yaşında ve henüz çiçek açmadı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Bu arada muhakkak bakımı yada yeri ile ilgili bir eksiklik vardır.. Bitki kaç yıllık ?

      Sil
    2. Saksı büyükse açması zor.. Mümkün olduğu kadar küçük saksıya dikilmeli En fazla 1 litrelik

      Sil
  3. 10 senedir mum cicegim qcmiyor, boyu 4 metreye ulasmisti budadim. Simdi boyu 2 metre ve cicek acmiyor. Baskasina dal verdim onunki acior benimki acmior. Napmaliyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar ;bakımında muhakkak birkaç eksik vardır ,daha doğrusu çiçeğin ihtiyaçları tam olmuyordur..Öncelikle günde 1-2 saat güneş almalı.Ev içinde bakıyorsanız eğer saksı çok derin ve büyükse kökleri fazla olmayan bir bitki için sıkıntı yaratır.Küçük ve derin olmayan bir saksı gerek ki kökler sarsın.Ayrıca gölgedeyse kökler serin kaldığı için çiçek açması gecikir yada olmaz. Arada fıs fıs ile yapakları serinletip nemlendirmek iyi olur..

      Sil
  4. benimki bu yaz boyunca çiçek açtı ama sadece beyazı var diğer renklerini nasıl temin ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Mesut Bey;

      Sera ve çiçekçilerde ben bulamadım ileteceğim sitede var buradan belki temin edebilirsiniz.İyi günler dilerim.
      http://www.esfloraonline.com/Mum-cicegi---Hoya,LA_201-2.html#labels=201-2

      Sil
  5. benimki bu yaz boyunca çiçek açtı ama sadece beyazı var diğer renklerini nasıl temin ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Mesut Bey;

      Sera ve çiçekçilerde ben bulamadım ileteceğim sitede var buradan belki temin edebilirsiniz.İyi günler dilerim.
      http://www.esfloraonline.com/Mum-cicegi---Hoya,LA_201-2.html#labels=201-2

      Sil
  6. benimki bu yaz boyunca çiçek açtı ama sadece beyazı var diğer renklerini nasıl temin ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Mesut Bey;

      Sera ve çiçekçilerde ben bulamadım ileteceğim sitede var buradan belki temin edebilirsiniz.İyi günler dilerim.
      http://www.esfloraonline.com/Mum-cicegi---Hoya,LA_201-2.html#labels=201-2

      Sil
  7. 4 yil once 3 yaprak mum cicegi ektim ve 3 de tuttu ama 4 yilda 5er yaprak anca verdiler ne buyuyorlar ne kuruyorlar ne yapmaliyim simdiden tskrlr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba; Gelişimi çok hızlı olan bir bitki değildir.Gerekli bakım koşullarını harfiyen uygularsanız.. Yeri ve sulaması yerinde olurs gelişimi sağlıklı olur.

      Sil
  8. on yıldır mum çiçeğim çiçek açmıyor çok üzülüyorum çok istiyorum çiçek açmasını beremedim ne yapayım saksım büyük ondanmı değitirsemmi hangi ayda değitireyim evim güneye bakıyor yazın direk çok güneş alıyor oda etkilermi açmamasını neolur bana yardım edin yoksa atıcam açanlarınkini çok kıskanıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar ; Mum çiçeği çiçek açması gerçekten biraz sıkıntılı bir durumdur.En büyük nedeni saksının büyük olmasından dolayı bitki kökü çok derinde kalıp kökler ısınmadığı ve saksıyı saramadığı için çiçek açma işlemini yapamamaktadır.Bunun haricinde sürekli ve sabit miktarda sulamada çiçek açımını olumsuz etkilemektedir.Saksı değişimleri mayıs gibi yapılabilir.

      Sil
  9. Merhaba mum cicegimiz 3metre boya ulaştı ama acmadi. Damda asmanin altinda saksida. Saksi buyuk değil.yazin yaylaya gittigimizden saksiyi plastik kabin icine koyuyoruz yani altlik olarak kullaniyoruz. Su ihtiyacini karsilasin kurumasin diye 3 4 cm su yuksekligi oluyor.gunes direk olmasada asma dallarinin arasindan aliyor. Sizce cicek acmasi icin ne yapmam gerekir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar ; Mum çiçeği çiçek açması gerçekten biraz sıkıntılı bir durumdur.En büyük nedeni saksının büyük olmasından dolayı bitki kökü çok derinde kalıp kökler ısınmadığı ve saksıyı saramadığı için çiçek açma işlemini yapamamaktadır.Bunun haricinde sürekli ve sabit miktarda sulamada çiçek açımını olumsuz etkilemektedir.Saksı değişimleri mayıs gibi yapılabilir.

      Sil
  10. on yıldır mum çiçeğim açmıyo saksım çok büyük ondan olabilirmi birde tam güneş alıyo ondan olabilirmi saksısını değiştirsem hangi mevsimde yapmam gerekir şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar ; Mum çiçeği çiçek açması gerçekten biraz sıkıntılı bir durumdur.En büyük nedeni saksının büyük olmasından dolayı bitki kökü çok derinde kalıp kökler ısınmadığı ve saksıyı saramadığı için çiçek açma işlemini yapamamaktadır.Bunun haricinde sürekli ve sabit miktarda sulamada çiçek açımını olumsuz etkilemektedir.Saksı değişimleri mayıs gibi yapılabilir.

      Sil
  11. çok güzel çiçek ama evcil kuşlar için yaprakları zehirli. bir kuşumuzu bu sebepten ötürü kaybettik. dikkat edilmeli.

    YanıtlaSil
  12. iyi günler umarım yanıt verirsiniz.. Benim 30 yıldan büyük bi mumçiçeğim var 10 sene önce boyu 2 metreden fazlaydı ve çiçek açardı fakat artık şimdi açmıyor. yaşlı olmasına göre nasıl bi bakım yapabilirim? ara ara yaprakları kuruyor ve üzerindeki lekelerde arttı. yardımcı olursanız çok sevinicem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba;

      Bu durumlar genelde yetersiz mineral ve vitaminlerden kaynaklı olabiliyor.. Toprak değişimi yada besin takviyesi yapıyor musunuz.?

      Sil
  13. 5 ay önce arkadaşımın hediye ettiği 10 yapraklı 30 cm boyundaki çiçeğim şu an yaklaşık 1 mt boyunda neredeyse 50 yapraklı ve yandan verdiği dallardan biride 1 mt yi buldu.damda açık alanda yetiştiriyoruz extra birşey de yapmıyorum.

    YanıtlaSil
  14. Merhabalar benim mum çiçeğimin yaprakları solmaya başladı canlı değiller yaklaşık 3.4 metredeydi evi taşırken biraz hırpalandı şimdi yaprakları cok cansız ne yapabilirim yardım lütfen

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yer değişikliği etkilemiştir büyük ihtimal.Sıcaklık farkı-güneş görme-nemi ve hava akımı gibi.Şartları sabitledikten sonra düzene girecektir.Sitemizdeki bakım şartlarına bir daha göz gezdirmenizde fayda var.tşk

      Sil
  15. İnternette tohumları satılıyor. Tohumdan yetiştirmek zahmetli midir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet zahmetlidir .Ayrıca bu çiçek çok sıkıntılı.5-10 sene çiçek açmayanlarını biliyorum.O yüzden çelik yöntemi ile köklendirilmiş olanlardan alıp deneyebilirisniz.

      Sil
  16. Benim mum çiçeği geçen sene 4 defa açtı bu normalmidir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. UYARI ve BİLGİLENDİRME !!!!!!

      Çiçek ve Bitkiler hakkındaki sorularınızı artık YOUTUBE kanalımızdan cevaplıyor olacağız.


      Aşağıdaki linke tıklayıp veya YOUTUBE'a girdikten sonra arama kısmına mevsimlik çiçek bakımı yazmanız da yeterli olacaktır.

      Teşekkürler ,İyi Günler.

      https://www.youtube.com/channel/UC9jqeAgiIGstX0lbxkwSIQA

      Sil
  17. Bana yaklaşık 1m geçmiş mum çiçeği hediye edildi işyerime bıraktım cam kenarında suan ama isyerim kuzey cephesine bakıyor bu durum nekadar bir etki eder ve bakımını nasıl yapmalıyım saygılarımla

    YanıtlaSil
  18. UYARI ve BİLGİLENDİRME !!!!!!

    Çiçek ve Bitkiler hakkındaki sorularınızı artık YOUTUBE kanalımızdan cevaplıyor olacağız.


    Aşağıdaki linke tıklayıp veya YOUTUBE'a girdikten sonra arama kısmına mevsimlik çiçek bakımı yazmanız da yeterli olacaktır.

    Teşekkürler ,İyi Günler.

    https://www.youtube.com/channel/UC9jqeAgiIGstX0lbxkwSIQA

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhabalar benim mum çiçeğimin gelişimi durdu biz Kırıkkale den Tokat'ta taşındık buradaki eve güneş düşmüyor çiçek açmaz mı

      Sil
    2. merhabalar benim mum çiçeğimin gelişimi durdu biz Kırıkkale den Tokat'ta taşındık buradaki eve güneş düşmüyor çiçek açmaz mı

      Sil
  19. Mrb.mum çiçeğim tomurcuklarını döktü.sebebi nedir.tşkler

    YanıtlaSil
  20. Mrb.mum çiçeğim tomurcukarını döktü.sebebi ne olabilir .tşkler

    YanıtlaSil
  21. Benim mum cıceyimde akma var yapıs yapış oldu yaprakları sararıp dokunuyor ne yapmam gerekiyor acil yardım bekliyorum

    YanıtlaSil
  22. Benim mum cıceyimde akma var yapıs yapış oldu yaprakları sararıp dokunuyor ne yapmam gerekiyor acil yardım bekliyorum

    YanıtlaSil
  23. Merhabalar benim mum çiçeğimin gelişimi durdu biz Kırıkkale den Tokat'ta taşındık buradaki eve güneş düşmüyor çiçek açmaz mı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mevsimlik Çİçek Bakımı(Editör)26 Mart 2018 Pazartesi 00:50:00 GMT+3

      Gökhan bey, mum çiçeğini direk güneşten korumalı yalnız havadar ve aydınlık bir yerde bakmalısınız. Balkonunuzda mı bakıyorsanız iç mekanda mı?

      Sil
  24. Methabalar benim yaklasik 10 yillik bir mum cicegim var bayada buyuk cicek de aciyor fakat son bi kac aydir yapraklari sararip dokuluyor neden olabilir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mevsimlik Çİçek Bakımı(Editör)26 Mart 2018 Pazartesi 00:48:00 GMT+3

      Merhaba,

      Çiçeğinizin yerini veya sulamasını değiştirdiniz mi? Çok fazla sulama köklere zarar verebilir. Ayrıca bulunduğu ortamın sıcaklık değerleride önemli. Detaylı yazarsanız yardımcı olmaya çalışalım

      Sil
  25. Yapraklarındaki benekler normal mi acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Çiçeğinizde beneklenme dışında olumsuz bir durum var mı? Beneklenme ne zamandır beri var?

      Sil

[blogger]

Author Name

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.