DOMATES (CHERİ) BAKIMI


Taze domates için güneş alan bir ortamda saksıda da yetiştirilebilir ve bahçede olduğu gibi verimli sebzeler elde edebilirsiniz. Saksıda büyütmenin avantajı ise, bahçede olduğundan daha erken olgunlaşırlar.

Saksı
Genişliği ve derinli en az 35 cm olan bir saksı kullandığınızda iyi verim alırsınız, daha büyük saksılar da yetiştirmek için uygundur. Sıcaklığı yayan değil de nem yapan açık renkli saksı yada kovalarda bakımı daha kolay olur.
Her saksıda içinde suyun süzülmesini sağlayacak delikler olmalı ve saksılarınızı suyun akışını kolaylaştıracak yüksek yerlere konumlandırın.
 Toprak  
Saksıdakı bitkiler sadece saksı içerisindeki topraktan beslenebilir, bu sebeple bitkilerinizi hazır olarak poşette satılan gübreli saksı toprakları ile beslemelisiniz. Toprağınız için özel gübrelerden ya da kalsiyum takviyelerinden de yararlanabilirsiniz. Kalsiyum, sağlıklı domates ve biberlerin yetişmesi için en önemli takviyelerden biridir. Çoğu domates gübresinde kalsiyum bulunmaktadır, ve bu özel domates gübrelerini biberlerinizde de kullanabilirsiniz.
Saksıları ağzına kadar toprak ile doldurmayın, 2-5 cm kadar malç için yer ayırın. Parçalanmış ağaç kabukları, organik gübre ve benzeri maddeleri malç olarak kullanabilirsiniz. Eğer çok sıcak bir alanda domates ya da biber yetiştiriyorsanız sebze ve çiçek saksılarını bir arada tutarak domates ve biber köklerini ışınlardan koruyabilirsiniz. 
Sıvı gübreyi 10 günde verirsek daha kaliteli ve bol meyvesini alabilirsiniz.
Sulama
Toprak sürekli nemli olmalı yoksa susuz kalan bitki yaprakları ve meyvesi pörsümeye ve yumuşamaya başlar.Yaz mevsimi başlangıcında, sulamayı daha az aralıklarla yaparsınız çünkü kökler tam olarak saksıyı doldurmamış olurlar. Bitki büyüdükçe ve sıcaklar giderek artınca, domateslerinizi sık sık sulayın. Suyun iyi bir şekilde köklere gittiğinden emin olun, su sadece saksının yüzeyinde kalan toprağı nemlendiriyor olmasın.
Üretim
Tohumlar genellikle bir yıl önce yetişen fidenin ilk bir kaç meyvesinden alınmalıdır. mevsim ilerledikçe yeni çiçeklenmelerle meydana gelen meyvelerin tohumlarında çimlenme yetersizliği olur.
Fidenizi saksı içerisinde derin olacak ve fidenin büyük oranda gövdesini kaplayacak şekilde ekin. Domateslerde alt tarafta kalan yaprakları, o bölgedeki gövdeyi gömerek yok edin.
Domates, güçlü kökleri olan bir sebzedir ve toprağı bu şekilde iyice kavrar, yan kökleriyle güçlü dağılım yapar. Bu nedenle, bir saksıya bir tek fide dikmek daha uygun olur aksi takdirde fideler cılız büyür, çiçeklenme ve meyve verimi zayıf olur.

Büyük saksılarda fideler küçük kalabilir, ancak 4 hafta içerisinde bitkiler saksınızı dolduracak noktaya gelecektir. Ekim yaptığınız zaman, çubuklar yerleştirerek domatesleri destekleyin.

                                       Evimdeki DOMATES'lerden Resimler

3 MAYIS 2014



14 MAYIS 2014


14 HAZİRAN 2014




16 HAZİRAN 2014

13 TEMMUZ 2014

Mevcut Domates fidesinden aldığım  1'er domatesi 2 Hafta ara ile sıkıp çekirdeklerini toprak altına koydum 2 Hafta içinde filiz verdi ve büyümeye başladı. 




25 TEMMUZ 2014



Yorum Gönder

  1. Sulaması yaz aylarında nasıl olmalı ... çok su verip çürütmek istemiyorum ama yapraklar soluyor gibi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2 günde 1 su verin güneş alması çok faydalı ama öğlen güneşi hiçbir bitkiye iyi değildi önüne perdeleme yapacak bir aparat bulursanız daha iyi olur...

      Sil

[blogger]

Author Name

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.