GÜL (Yediveren/Minyatür) BAKIMI

Gül Bakımı Nasıl Yapılır?

Saksıda yetiştirmek için en ideal gül türü minyatür (cüce) güllerdir. Bunlara minyatür gül,  salon gülü gibi isimler de verilir. Ev içinde ama hem güneşli hem esintili cam önünde kolayca yetiştirebilirsiniz. Çok şirindirler. Tek kusurları kokusuz olmaları. Genelde dikensiz veya hafif dikenlidirler.

Tüm çiçek isimleri ve bakımları için tıklayın! https://cicekrehberim.com/




Minyatür güllerin başlıca özellikleri
Doğal bir tür değildir. Bahçe güllerinden elde edilmiş ve yediveren (devamlı çiçek açan) özellikli olmalarına dikkat edilmiş hibrit gül çeşitleridir. Rosaceae familyasının Rosa cinsinin bahçe gülleri türlerinden oluşturulmuşlardır.
Bodur güllerle karıştırmayın. Minyatür gillerin dalları kürdan kadar incecik olur. Bu halde çiçeklenmiş olarak mini saksılarda satılırlar. Boyları (satış yerlerinde) 10 – 15cm civarlarındadır. İyi bir bakımla daha da büyümelerini serpilmelerini sağlayabilirsiniz. Genelde 30cm’yi geçmezler.
Kıyı illerimizde hiç sorun yok. Daha fazla soğuğa dayanmaları pek mümkün olmayabilir, minyatür gül çeşidine göre değişir.
Diğer güllerden farklı olarak evlere daha iyi uyum sağlayabilirler. Yeri bir hayli güneşli ve mükemmel havadar, esintili olmalı. Kışın mutlaka en az iki ay soğuk bir yerde dinlendirmelisiniz.

Toprak / Sulama
Suyu pek tutmayan (çabuk kuruyabilen) ve havadar özellikli her toprak uygundur. Sulama aralıkları belirli bir düzen dahilinde olması zarar verebilir. Toprağı kaydadeğer bir ıslaklık kaybetmedikçe sulamamalısınız.

Besin / Gübre
Yaz boyunca 15 – 20 günde bir defa sulama suyuna genel amaçlı bitki besini karıştırın (ev bitkileri için satılan hafif dozajlı özel bitki besinlerinin genel kullanım çeşidinden).

Budama
Minyatür güllerinizi ilkbahardan ağustos ortasına kadar her gerekli gördüğünüzde dalları dipten budayabilirsiniz. Bunun tek şartı, üzerinde mutlaka birkaç yaprak kalmalı. Ağustos ortasını geçtikten sonra bir daha budamayın kış için güç toplasın. Kış mevsiminin çok hafif geçtiği yerlerde Ekim ayı başına kadar budayabilir tekrar tekrar güzelce çiçeklenmesini sağlayabilirsiniz.

Çoğaltılması: Minyatür gülleri çoğaltmak çok kolaydır. Kış sonunda dallarını kesip doğrudan toprağa dikin. Devamlı açık havada güneşli bir yerde tutmalısınız. Rüzgarın ve güneşin etkisiyle en geç ilkbaharın ortasına kadar köklenmiş ve gelişime başlamış olurlar. Sonra yaz boyunca yetişkinleri gibi çiçeklenmeye devam ederler.

Zararlıları
Her türlü bitki biti  ve her türlü mantar hastalıkları (mildiye, külleme) gelir minyatür gülleri bulur. En etkili mücadele yolu şu iki şarta bağlıdır:

1- Yaprak bitleri hem kendileri minyatür güle büyük zarar verirler hem de mantar hastalıklarının yaprakları mahvetmelerini kolaylaştırırlar. Öncelikle hiç bitlenmemesini sağlamalısınız. Bunun için haftada iki defa yapraklarının altını üstünü tazyikli su ile yıkayın (klorlu musluk suyunun minyatür güle hiç zararı yok). En geç 10 günde bir defa ‘üzerinde hiçbir parazit olmasa bile’ varmış gibi ilaçlayın. Kesinlikle vardır.

2- Yeri özellikle geceleri çok havadar olmalı. Sulamayı sabahla öğle vakti arasında yapın. Yoksa gece ıslaklığı yüzünden yapraklarda mantar hastalıkları olur.
Sulamasının ölçüsü toprak kurudukça. Bunun gün hesabı olmaz. Ayrıca minyatür güllerin normal şartlarda kışın yaprak dökmesi dinlenmeye çekilmesi normaldir ve gereklidir. Dışarda tutmalısınız.

Bit ile mücadele için isterseniz kırlardan bir kavanoz içine en az 10-15 tane uğur böceği doldurun getirin minyatür gülünüzün dallarına yerleştirin. Eğer kaçıp gitmezlerse bitleri yerler. Onların işi gücü bit yemektir.


                                            Evimdeki GÜL'lerden Resimler











Aşağıdaki diğer içeriklerimizde ilginizi çekebilir!





Yorum Gönder

  1. Merhaba.. Gullerimn yaprakları beyaz küf gibi oluyo geçmiyor ve diğer gulde boceklenme oldu ziraat ilacı kullandım ertesi gun suyla akıttım ilacı ama gulum kurumaya başladı ne yapmam lazım çok üzülüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. UYARI ve BİLGİLENDİRME !!!!!!

      Çiçek ve Bitkiler hakkındaki sorularınızı artık YOUTUBE kanalımızdan cevaplıyor olacağız.

      Aşağıdaki linke tıklayıp veya YOUTUBE'a girdikten sonra arama kısmına mevsimlik çiçek bakımı yazmanız da yeterli olacaktır.

      Teşekkürler ,İyi Günler.
      https://www.youtube.com/channel/UC9jqeAgiIGstX0lbxkwSIQA

      Sil

[blogger]

Author Name

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.