Haseki Küpesi Çiçeği Bakımı
KİMLİK KARTI
Ekim zamanı : Her mevsim
Dikim yeri : Kır bahçesi, Bordür ve Tarhlar, Kaya
bahçesi, Saksıya uygun
Özelliği : Kolay yetişen, Uzun süre çiçekli, Yaz
kış yeşil, Çok yıllık, Az bakım
İklim : Gölge,
Güneşli, Sahil kesimi, Dona dayanıklı, Kuraklığa dayanıklı, Yarı gölge, Sıcağa dayanıklı
Çiçeklenme : İlkbahar, Yaz
Çiçek rengi : Beyaz, Çift renk, Mavi
Türüne göre : Saksı ve çiçek tarhı
Katmerli haseki küpesi tohumu, koyu
mavi-mor renkli çiçekler, çiçek taç yaprakları kenarlarına doğru açık
leylak-beyaz renkle kontürlenmiştir. Tam katmerli bir varyete olan winky double
serisinin mavi-beyaz çiçeklenen türü olup, ortalama 45 cm. boylanır ve 30 cm.
alan kaplar. Çiçeklenme dönemi Mayıs-Haziran aylarıdır. Dona dayanıklı çok
yıllık bir bitkidir.
Haseki küpesi
aslına bakarsanız bahçe severin hastalığı gibidir. Sadece bir kez yetiştiren
artık her sezon açacak çiçeklerini beklemeye, gözünden sakınır hale gelir
haseki küpelerini. Oysa oldukça da dayanıklıdır.
Çiçeklenme tüm
çoşkusuyla ilkbahar ortası-yaz başında yaşanır ve eşi benzeri görülmemiş
güzellikte çiçekler çokta zarif sürgünleri süsler. Haseki küpelerinde en
sevdiğimiz özelliklerden biri de derli toplu olmalarıdır. Ilıman bölgelerde yıl
boyu dikili olduğu alanı süsleyen mavi yeşil yaprakları ile tarhları
doldururlar. Çiçek sürgünleri içte bu bodur ve yere yakın zarif yapraklar
arasından göğe doğru yükeselir. Çiçekler asla yaprakların altında kalmamkla
beraber iri, dolgun ve dikkat çekicidir.
Her haseki
küpesi onu uzun yıllar gelişerek destekleyeceği yumru bir kök oluşturur. İlk
sezonunda 4-6 sürgün ve 10 adedi geçmeyen çiçekler takip eden yıllarda tek
kökten sayısı yüzlere ulaşan çiçeklerle bezer sürgünleri.
İdeal bir
saksı bitkisidir. Güneşli ya da yarı gölge de ve nemli toprakta sorunsuz,
zahmetsiz gelişerek yetiştiricisine keyif verirler.
Yerli hasekiküpesi: Pek toprak seçmez, fazla güneşten
rahatsız olmaz. Eski saray çiçeklerimizdendir, uzun ömürlüdür. Tohumla yetiştirmede
ikinci yıl çiçeklenirler.Kökten ayırma ile üretilmesi ise sonbaharda..Veya
ilkbahar başında, hareketlenmeye başlamadan önce yapılmalıdır.
İthal hasekiküpesi
İyice
humuslu toprak ve genellikle az güneş isterler. Cinsini öğrenmeli ve ona göre
yetiştirmelisiniz. Bazıları üç dört yıl gibi kısa ömürlüdür.
Çiçeklenme
Leylaklarla
beraber çiçeklenirler. Duruma göre, cinsine göre lalelerle aynı zamanda da
çiçeklenebilirler. Haseki küpesinin çiçek açma süresi kısa değildir, aralıksız
bir iki ay devam edebilir.
Çiçeklenme Nasıl Artar?
Solan
çiçeklerini hemen uçlarından koparın. Ana saptan yayılan saplarda tomurcukları
tükenen yan sapları yok edin. Tümü bitince ana sapı dipten kesin. Yeni bir sap
çıkarır. İlki kadar çok sayıda çiçek açamasa da gayet güzel olarak tekrar
çiçeklenir.
Eğer kendi
haline bırakırsanız sıradaki tomurcukların çiçeklenme kalitesinde düşüş olur ve
tohumlar etrafa dökülür kendiliğinden çimlenir. Böylece kendiliğinden yetişen
fideleri alıp başka yerlere ekebilirsiniz.
Toprak
Çabuk
kurumayan ve humuslu toprak istiyor. Toprak ne kadar humuslu ise o kadar iyi.
Toprak fazla killi ise süzekliği perlit ile arttırılmalı. Bunda ponza taşı
toprağa çabuk kuruma özelliği kazandıracağından dolayı perlit daha iyidir.
Sulama
Toprağı
hafifçe kuruduğu zaman sulamalısınız.
Işık
En iyisi
yarı güneşli / yarı gölgeli yerlerde yetiştirmektir. Koyu gölgeli yerlerde
hasekiküpelerinden hiç de iyi bir randıman beklemeyin. Aşırı güneşte ise çoğu
cinsleri kötü etkilenir.
Aşağıdaki diğer içeriklerimizde ilginizi çekebilir!
- SÜMBÜL (Hyacinthus) BAKIMI
- KALANCHOE (Blossfeldiana ve Calandiva) BAKIMI
- HASEKİ KÜPESİ (Aquilegia Winky) BAKIMI
- İPEK ÇİÇEĞİ / KEDİ TIRNAĞI BAKIMI (Portulaca Grand...
- MENEKŞE (AFRİKA) BAKIMI
- YASEMİN (Jasminum Polyanthum) BAKIMI
- HANIMELİ (LONICERA) BAKIMI
- KANA/TESPİH (CANNA) BAKIMI
- MAVİŞ ÇİÇEĞİ (Campanula Carpatica) BAKIMI
- ÇİLEK (Strawberry) BAKIMI
- SARDUNYA (Pelargonium) BAKIMI
- ORTANCA ÜRETİMİ
- FİTTONİA BAKIMI
- İRİS (Süsen) Çiçeği BAKIMI
- ÜZÜM SÜMBÜLÜ (Muscari Armeniacum) BAKIMI
- KANAYAN KALPLER (Lamprocapnos Spectabilis) BAKIMI
- PÜSKÜL ÇİÇEĞİ (CELOSİA) BAKIMI
- ÇİĞDEM (Crocus) BAKIMI
- GUZMANYA (GUZMANİA) BAKIMI
- LALE (Tulipa) BAKIMI
- KÜPE ÇİÇEĞİ (Fuchsia) BAKIMI
- AÇELYA (Rhododendron Simsii) BAKIMI
- UYKU ÇİÇEĞİ (Oxalidaceae) BAKIMI
- HERCAİ MENEKŞE (Viola) BAKIMI
- ÇİÇEKLERİ SULAMA YÖNTEMLERİ
- KARANFİL (Dianthus Caryophyllus) BAKIMI
- BEGONVİL (Bougainvillea) BAKIMI
- GÜL (Yediveren/Minyatür) BAKIMI
- FESLEĞEN (Ocimum Basilicum) BAKIMI
- ORKİDE (Phalaenopsis) BAKIMI
- ÇİÇEKLERİN BÖCEKLENME SEBEPLERİ
- KASIMPATI (Krizantem) BAKIMI
- AĞAÇ MİNESİ (LANTANA) BAKIMI
- TELGRAF ÇİÇEĞİ (TRADESCANTİA) BAKIMI
- YAPRAK GÜZELİ (KOLYOS) BAKIMI
- MUM ÇİÇEĞİ (HOYA CARNOSA) BAKIMI
- BEGONVİL (Bougainvillea) BAKIMI
- YILBAŞI ÇİÇEĞİ (ZYGOCACTUS) BAKIMI
- SIKLAMEN (Cyclamen) BAKIMI
- CAM GÜZELİ (Yeni Gine) BAKIMI
- YILDIZ ÇİÇEĞİ (DAHLİA) BAKIMI
- PETUNYA (Petunia Hybrida) BAKIMI
- LİLLİUM (Zambak) BAKIMI
- ATATÜRK ÇİÇEĞİ (Euphorbia Pulcherrima) BAKIMI
- AKŞAM SEFASI (Mirabilis Jalapa) BAKIMI
- KRATON BAKIMI (CROTON)
- BEGONYA TORAN,KATMERLİ/BODUR BAKIMI
- ATEŞ ÇİÇEĞİ BAKIMI (Salvia splendens)
- BARDAK MENEKŞESİ BAKIMI (Florist’s Gloxinia)
- DİKENLER TACI (Euphorbia milii) BAKIMI
- ANTORYUM (ANTHURİUM) BAKIMI
- ÇANTA BAKIMI (Calceolaria Biflora)
- İLKBAHAR (SPRİNG)
- DOĞA TAKVİMİ
- ESKİ ARABALARDAN BAHÇE DEKORASYONU
- ORTANCA RENK DEĞİŞTİRME
- ÇİÇEK TOHUMLARI (Resimli)
- DOMATES (CHERİ) BAKIMI
- ÇUHA ÇİÇEĞİ (Primula Vulgaris) BAKIMI
- TOPRAK SEÇİMİ
- NERGİS(Narcissus) BAKIMI
- ORTANCA (Hydrangea Macrophylla) BAKIMI
- PASSİFLORA (Çarkıfelek) BAKIMI
- BARIŞ ÇİÇEĞİ (Spathyphyllum) BAKIMI
- RUJ ÇİÇEĞİ (AESCHYNANTHUS RADİCANS) BAKIMI
- YER MİNESİ BAKIMI (Verbena Hybrida)
- ALYSSUM BAKIMI (KUDUZOTU/DELİOTU)
- VİDEO GALERİSİ
- NADİDE ÇİÇEKLER
- FREZYA / YALINKAT (FRESİA) BAKIMI
- CENNET KUŞU ( STRELITZIA) BAKIMI
- BRUGMANSİA (Angels Trumpet) BAKIMI
- İSPANYOL OMLETİ (Limnanthes) BAKIMI
- BOSTAN (SEBZE) BAKIMI
- SOĞAN BAKIMI
- PENSTEMON BAKIMI
- ÇAN ÇİMİ (Briza Media) BAKIMI
- YÜKSÜK OTU (Digitalis) BAKIMI
- TÜRKİYE İKLİM HARİTASI
- SOĞANLI ve YUMRULU ÇİÇEKLER
- KOYUN GÖZÜ (Gazania) BAKIMI
- SİNERYA (CINENERIA) BAKIMI
- SÜS LAHANASI (Brassica Olerace Acephala) BAKIMI
- ÇİÇEK BAKIMINDA ''PÜF'' NOKTALAR
Yorum Gönder