Yaprak Güzeli (Kolyos) Bakımı Nasıl Yapılır?
Kolyos çiçeği yani yaprak güzeli saksı bitkileri yetiştiriciliğinde önemli bir yere sahip olan bitkilerdendir. Çok yıllık olmasına rağmen soğuk havaya hiç dayanamadığı ve tohumdan çok kolaylıkla yetiştirildiği için mevsimlik bitki muamelesi görür. Dekoratif yaprakları için yetiştirilirler. Yapraklarının rengi ve görünümü oldukça dekoratiftir. Salonlarda ve ofislerinizde rahatlıkla yetiştirilebilir Bakımının kolay olması yetiştiricilikte tercih edilmesinin bir sebebidir. Hem iç mekan hem de dış mekan yetiştiriciliğinde kullanabilirsiniz.
Ancak kışları soğuk geçen bölgelerde daha çok iç mekan süs bitkisi olarak yetiştirilirler
Solenostemon Scutellarioides türü birçok çeşitleri ve kültivarlarıyla bütün dünyada sevilen bir süs bitkisi olmuştur.
İngilizcede yaygın adı : Coelus..
Türkçede yaygın adı: Yaprak güzeli. Kolyos çiçeğidir.
Bakımı
Çiçek tomurcukları belirdiği anda derhal yok etmelisiniz. Yoksa cılız kalır ve amacı çiçek açıp tohum vermek olur.Ve ölür. Tohum ihtiyacınız için tepe değil yan dallardan sadece birisinin çiçek açmasına izin vermek gerekir.
Alternatif yetiştirme (Suda)
Yaprak güzeli suda yetiştirilebilir. Köksüz dalları kullanabilirsiniz. Suda hızla köklenirler. Aşırı fazlalıkta köklenme olursa ara sıra kökleri azaltabilirsiniz. En iyisi dinlendirilmiş musluk suyudur. Suyu fazla kireçli olan yerlerde su kireçten başka birçok elementler ve mineraller içerir. Yaprak güzelinin beslenmesine yeterlidir.Suya 3 günde 1 sıvı gübrede damlatılabilir.. Suyu her 7 günde bir mutlaka değiştirin.
Sıcaklık
Gelişim dönemlerinde genelde 14 – 17 C derece sıcaklık isterler. Kışın ise 12 – 16 c derece aralığı idealdir. Kışın en düşük 10-12 C dereceye dayanabilirler. Sadece kış soğuklarına değil sonbahar serinlerine bile dayanamaz. Ancak çok kısa bir süreliğine dayanabilirler. Daha fazla soğukta kalması yapraklarının dökülmesine ve bitkinin ölmesine neden olur. Sıcağı seven bir bitkidir. Tropik bölgelerin bitkisi olduğundan dolayı fazla soğukları sevmez. Soğuklara karşı bitkinizi kesinlikle korumanız gerekecek. Bulunduğu yerde ısı 12C derece altına düşmemeli. Daha serin olursa, serin saatlerin uzunluğuna göre ölür. Aşırı sıcak memleketlere (havası nemli olmak şartıyla) uygundur.
Kışın hiç soğuk olmayan kapalı mekanlarda güneşli pencere önünde kışın da yapraklarının güzelliği aynen devam eder.


Nem
Nemi seven bir bitkidir. Yapraklarının daha güzel olması için gerekli nemin sağlanması gerekiyor.Bu yüzden yaz aylarında sıcak havalarda yapraklarına bol bol su püskürtülmesi çok faydalı olacaktır. Nem ihtiyacının karşılanmasında kök neminin karşılanması da oldukça önemlidir. Bu yüzden sulama konusu oldukça önemli bir yere sahip
Işık
Kolyoz çiçeği genelde aydınlık ortamları sever. Direkt güneş ışığı almayan, dolaylı yollarla güneş ışığı alan yerler kolyoz çiçeğinin ideal yerleridir. Nadir olarak yarı gölge alanlarda da iyi gelişim gösterdikleri görülmüştür. Ancak en iyi gelişimi aydınlık yerlerde göstermiştir. Gölge yerlerde kesinlikle yetiştirilmemelidir. Gölge yerlerde yapraklarının renginin bozulduğu, gelişiminin yavaşladığı ve durduğu ve yapraklarının belli bir zaman sonra döküldüğü görülmüştür. Tam gün güneşe adapte olabilse de en iyisi yarı gölge yarı güneşli yerler.
Evlerde yaz boyunca güneşi pencere tülü ardından filtrelenmiş olarak almalı. Güneşin şiddetine göre yaprak güzelinin renkleri değişir. Tam gölgede tam yeşil kalır, sağlığı da bozulur. Aşırı güneşte yapraklarda tek ton hakim olur, can alıcı renkler eksik kalır.
Toprak
Kolyoz çiçeği – yaprak güzeli çiçeği aydınlık yerlerde yetiştirildiğinde toprak seçmeyen bir bitkidir. Hemen hemen her tür toprakta yetişebilir. Suyu iyi geçiren, drenajı iyi ve iyi bir bahçe toprağı kolyos çiçeğiniz için oldukça uygun toprak türüdür. Sert ve ağır toprakları sevmez. Bu tür topraklarda kökler havasız kalır ve çürür. Toprak seçmez.
Yaprak güzelinin en coşkulu geliştiği toprak humuslu doğal topraktır.Ancak bu toprakta yapraklar mükemmel irilikte ve gösterişlilik te olabilir
Bunda gübre veya bitki besini istemez. Torf vb. kıytırık topraklarda ise haziran – eylül arasında 20 günde bir genel amaçlı bitki besinivermelisiniz.
Su
Kolyoz çiçeğinizin su isteği bulunduğu yere göre değişim gösterir. Yani demek istediğim bitkiniz aydınlık yerde, çok güneş alan yerde ise, toprağı hemen kuruyorsa günlük sulamasını yapmanız gerekecektir. Ancak yarı gölge yerde yetiştiriyorsanız, toprak nemini biraz kaybedince sulamalısınız. Yazın sulama konusu oldukça önemlidir. Bitkinizin su ihtiyacını tam olarak karşılamanız gerekiyor. Kışın ise su miktarını iyice azaltmanız gerekecek. Toprak yüzeyinin nemli olması yeterli olacaktır. . Sulama açısından hassaslığı yok. Sadece toprak ıslak olduğu halde sularsanız kökleri çürür.


Üretim
Tohumları çabuk çimlenip hızlı büyür. Kışın koruma zahmetlerine gerek kalmıyor. Yaprak güzeli bulunduğu evin şartları uygunsa kışın hiçbir zarar görmez birkaç yıl yaşar.
Boyu ortalama 35cm olup iyi şartlarda bakılırsa 1m kadar uzar. İri yapılı olması çeşidine, kültivarına göre değişir. Dalalnıp budaklanarak büyümesi enine ve boyuna hemen hemen eşit uzunluklarda olur. Yerinin ısı ve ışık şartları uygunsa yılın her zamanında herhangi bir dalını kesip direkt toprağa dikmekle çoğaltabilirsiniz. Köklenmesi birkaç gün sürer. Hiçbir özel işlem yapmaya gerek yok. Sadece dalı dikin ve sulayın. İlk bir hafta direkt güneş almamalı.
Hava sıcaklığı 18 – 24C dereceler aralığında olmalı. Daha serin ortamlarda tohumlar çimlenemez. Tohumları önceden sulanmış toprağa serpin üstüne su fısfıslayın. Çimlenmek için ışık gerekiyor yani tohumları gömmemelisiniz. En geç 10 günde çimlenmiş olurlar.
Fideler birkaç yapraklı olduklarında ayırmalısınız. Sıkışık bir arada gelişirlerse birbirlerinin gelişimlerine kötü etkileri olur
Evimdeki KOLYOS'lardan resimler
![]() |
Yaprak güzeli çiçek açtı |
![]() |
Çiçeklerimin yeni üyesi BORDO renkli yaprak güzeli |
Aşağıdaki diğer içeriklerimizde ilginizi çekebilir!
- SÜMBÜL (Hyacinthus) BAKIMI
- KALANCHOE (Blossfeldiana ve Calandiva) BAKIMI
- HASEKİ KÜPESİ (Aquilegia Winky) BAKIMI
- İPEK ÇİÇEĞİ / KEDİ TIRNAĞI BAKIMI (Portulaca Grand...
- MENEKŞE (AFRİKA) BAKIMI
- YASEMİN (Jasminum Polyanthum) BAKIMI
- HANIMELİ (LONICERA) BAKIMI
- KANA/TESPİH (CANNA) BAKIMI
- MAVİŞ ÇİÇEĞİ (Campanula Carpatica) BAKIMI
- ÇİLEK (Strawberry) BAKIMI
- SARDUNYA (Pelargonium) BAKIMI
- ORTANCA ÜRETİMİ
- FİTTONİA BAKIMI
- İRİS (Süsen) Çiçeği BAKIMI
- ÜZÜM SÜMBÜLÜ (Muscari Armeniacum) BAKIMI
- KANAYAN KALPLER (Lamprocapnos Spectabilis) BAKIMI
- PÜSKÜL ÇİÇEĞİ (CELOSİA) BAKIMI
- ÇİĞDEM (Crocus) BAKIMI
- GUZMANYA (GUZMANİA) BAKIMI
- LALE (Tulipa) BAKIMI
- KÜPE ÇİÇEĞİ (Fuchsia) BAKIMI
- AÇELYA (Rhododendron Simsii) BAKIMI
- UYKU ÇİÇEĞİ (Oxalidaceae) BAKIMI
- HERCAİ MENEKŞE (Viola) BAKIMI
- ÇİÇEKLERİ SULAMA YÖNTEMLERİ
- KARANFİL (Dianthus Caryophyllus) BAKIMI
- BEGONVİL (Bougainvillea) BAKIMI
- GÜL (Yediveren/Minyatür) BAKIMI
- FESLEĞEN (Ocimum Basilicum) BAKIMI
- ORKİDE (Phalaenopsis) BAKIMI
- ÇİÇEKLERİN BÖCEKLENME SEBEPLERİ
- KASIMPATI (Krizantem) BAKIMI
- AĞAÇ MİNESİ (LANTANA) BAKIMI
- TELGRAF ÇİÇEĞİ (TRADESCANTİA) BAKIMI
- YAPRAK GÜZELİ (KOLYOS) BAKIMI
- MUM ÇİÇEĞİ (HOYA CARNOSA) BAKIMI
- BEGONVİL (Bougainvillea) BAKIMI
- YILBAŞI ÇİÇEĞİ (ZYGOCACTUS) BAKIMI
- SIKLAMEN (Cyclamen) BAKIMI
- CAM GÜZELİ (Yeni Gine) BAKIMI
- YILDIZ ÇİÇEĞİ (DAHLİA) BAKIMI
- PETUNYA (Petunia Hybrida) BAKIMI
- LİLLİUM (Zambak) BAKIMI
- ATATÜRK ÇİÇEĞİ (Euphorbia Pulcherrima) BAKIMI
- AKŞAM SEFASI (Mirabilis Jalapa) BAKIMI
- KRATON BAKIMI (CROTON)
- BEGONYA TORAN,KATMERLİ/BODUR BAKIMI
- ATEŞ ÇİÇEĞİ BAKIMI (Salvia splendens)
- BARDAK MENEKŞESİ BAKIMI (Florist’s Gloxinia)
- DİKENLER TACI (Euphorbia milii) BAKIMI
- ANTORYUM (ANTHURİUM) BAKIMI
- ÇANTA BAKIMI (Calceolaria Biflora)
- İLKBAHAR (SPRİNG)
- DOĞA TAKVİMİ
- ESKİ ARABALARDAN BAHÇE DEKORASYONU
- ORTANCA RENK DEĞİŞTİRME
- ÇİÇEK TOHUMLARI (Resimli)
- DOMATES (CHERİ) BAKIMI
- ÇUHA ÇİÇEĞİ (Primula Vulgaris) BAKIMI
- TOPRAK SEÇİMİ
- NERGİS(Narcissus) BAKIMI
- ORTANCA (Hydrangea Macrophylla) BAKIMI
- PASSİFLORA (Çarkıfelek) BAKIMI
- BARIŞ ÇİÇEĞİ (Spathyphyllum) BAKIMI
- RUJ ÇİÇEĞİ (AESCHYNANTHUS RADİCANS) BAKIMI
- YER MİNESİ BAKIMI (Verbena Hybrida)
- ALYSSUM BAKIMI (KUDUZOTU/DELİOTU)
- VİDEO GALERİSİ
- NADİDE ÇİÇEKLER
- FREZYA / YALINKAT (FRESİA) BAKIMI
- CENNET KUŞU ( STRELITZIA) BAKIMI
- BRUGMANSİA (Angels Trumpet) BAKIMI
- İSPANYOL OMLETİ (Limnanthes) BAKIMI
- BOSTAN (SEBZE) BAKIMI
- SOĞAN BAKIMI
- PENSTEMON BAKIMI
- ÇAN ÇİMİ (Briza Media) BAKIMI
- YÜKSÜK OTU (Digitalis) BAKIMI
- TÜRKİYE İKLİM HARİTASI
- SOĞANLI ve YUMRULU ÇİÇEKLER
- KOYUN GÖZÜ (Gazania) BAKIMI
- SİNERYA (CINENERIA) BAKIMI
- SÜS LAHANASI (Brassica Olerace Acephala) BAKIMI
- ÇİÇEK BAKIMINDA ''PÜF'' NOKTALAR
iyi geceler;
YanıtlaSilkomşumda var rengi çok güzel kırsam dalından tutar mı acaba?
Merhaba;
Sil1 hafta kadar suda köklendirin sonrasında toprağa dikin ama kuru kalmasın 1-2 gün toprağa alışana kadar.. sonra sıkıntı olmaz..
BEN DENEMEDİM AMA DENEYENLERDEN DUYDUĞUM KADARIYLA SUYA KOYUPTA BİRAZ KÖKLENMESİNİ BEKLEMELİSİZ. KÖKLENİNCEDE TOPRAKLA BULUŞTURURSUNUZ.
Sil15gundur suda beklıyor hala köklenme olmadı ne yapmalıyım
YanıtlaSilMerhaba;cam kenarına koyun güneş ve aydınlık alsın... karanlık ortamdaysa eğer olmuyordur.Normalde çok çabuk köklenir.
Silbenimkinin rengi tamammen yeşile döndü ne yapmalıyım
YanıtlaSilMerhaba; Yeterli güneş/aydınlık almadığı için yaprak rengi canlı olmaz soluk bir renk olur.
SilBizim kolyos çiçeğimizin yaprakları soldu ve biraz büzüştü. İlk aldığımızda toprağında küçük küçük sineği benzer şeyler vardı toprağını değiştirdik fakat yaprakları kötü oldu ne yapmamız gerekiyor? :(
YanıtlaSilMerhaba;Bakımı hakkındaki bilgiler sitemizde mevcut kontrol edip eksik bir işlem yapıyormusunuz onu kontrol etmenizde fayda var.. Çok sulama yapıyor olabilirsiniz....En kötü seçenek sapından kesip köklendirip yeniden toprağa dikmeniz olabilir.İyi günler dilerim
SilYaprak guzelimin dallari büküldu yaprakların rengi yerinde ama solmuş gibi oldu lutfen bana yardim edin
YanıtlaSilMerhaba; bakımında bazı sıkıntılar var demek ki. Direkt güneş görüyorsa o ortamdan alın... Çok sulama yapmayın... düzelecektir.
Silmerhaba benim cicegim cok guzel buyuyor ama fazla buyudu birbirine sıgmıyorlar ne yapmalıyım
YanıtlaSilMerhaba, benim çiçeğimde aynı durumda ben ne kadar büyüyeceğini görmek için bufamıyorum şu anda 1.20 cm boyuna geldi. Sürekli çiçek açıp uzuyor..Bende kurdela ile kalın dallarını birbirine bağlayıp dik ve güzel formda durmasını sağlıyorum.İp kullanmayın dalları keser ama kurdela zarar vermez..
Silmerhaba benim kırmızı olan fitonia sadece boy olarak uzuyor yaprakları çok az nerede yanlış yapıyorum bilemedim :(
YanıtlaSilMerhaba çiçeğin resmini https://www.facebook.com/mevsimlikcicekvebitkibakimi mesaj you ile atarsanız daha iyi bilgi verebilirim ama sorun gölgeli bir terde kalmasından kaynaklanıyor olabilir.
SilMerhaba benim bir kaç sorum olacak, yaprak güzelimi yeni aldım fakat masa üstüne koydum aydınlık ama güneş görmüyor, cam önüne koymam şart mı bir de bu çiçek cereyan akımından etkilenir mi eğer etkilenirse cereyan yapmayan bir yere koyacağım
YanıtlaSilMerhaba;çok ve sürekli hava akımı çok iyi değildir.. Çiçek gölgeli bir yerde durursa çabuk uzar ama yaprak rengi açılır...Güneşli bir yerde durursa daha yavaş büyür ama renkleri koyu ve güzel olur.. Dikkat etmeniz gereken çok ve sü yakıcı güneşe maruz kalmaması..
Silmerhaba, ben yaprak güzelinin güneş gören yerde yetiştirilmesi gerektiğini yeni öğrendim malesef. güzel gelişmesine büyümesine rağmen neden yeşil diye üzülüyordum bundanmış. bundan sonra güneş gören bir yere koysam rengi düzelir mi bordo olur mu sizce ? yoksa ilk fideden itibaren mi bunun yapılması lazım dı artık çaresi yok mu
YanıtlaSilMerhaba Esma Hn; açılan yapraklar tekrar koyu hale gelmez ama sürekli yaprak veren bir bitki olduğu için yeni çıkan yapraklar koyu ve güzel renkli çıkacaktır.. iyi günler dilerim
SilArkadaşım fittonia diye bir bitki almis bakamamis bana getirdi . Yapraklarinda beyaz benekler olandan yapragin alti bordomsu bir renk. Dallari asagiya dogru sarkmis ve yapraklarin bazi yerleri dallarindan bogumlanip kurumuş. Ayrica suan saksisida asiri islak. Surekli suladigini soyledi, cam onunde duruyormus. Simdi ben ne yaparsam bu cicegi kurtarabilirim?
YanıtlaSilMerhaba; FİTTONİA nemli toprak ve ortam sever... Akvaryumlarda bile kullanılıyor... Şimdi yapmanız gereken budamak... Eğer resmi varsa https://www.facebook.com/mevsimlikcicekvebitkibakimi/ adresinde mesaj bölümüne gönderebilirsiniz.daha iyi yorumlanır.. ayrıca detaylı bilgi için http://mevsimlikcicekbakimi.blogspot.com.tr/p/fittonia.html linkini ziyaret etmenizi tavsiye ederim.. iyi günler.
Silİyi günler benimde bordo renkli bir yaprak güzelim var. fakat yapraklarının üzerinde ve dalların kök kısımlarında beyaz pamukçuk gibi yapış yapış şeyler var. bunları nasıl giderebilirim? yardımcı olursanız sevinirim..
YanıtlaSilMerhaba Büşra hn.Bahsettiğiniz bitler oldukça hantal ve çok yavaş hareket edebilen bitlerdir. Bunlar tek başlarına kolayca istilacı olamaz.Unlu bitlerden kurtulmak alkollü veya ispirtolu küçük, sert bir fırça ile kazıyarak kolaydır. İlaç fısfıslamayla
YanıtlaSilkurtulmak zor olabilir. Çünkü yapıları unumsu koruyucu tabakayla kaplıdır. Etkili bir ilaç bulamazsanız silerek
ya da alkollü sert fırça ile alkolleyip kazıyarak yok edebilirsiniz.iyi günler dilerim umarım bitkiniz sağlıklı olur.
Merhaba benim yaprak guzelimin yaprak uclarinda kahverengi lekeler yarandi.Bu yerinin cok sicak oldugundan olabilir mi? cevaplarsaniz cok sevinirim iyi gunler.
YanıtlaSilMerhaba Peri Hn.; sıcak yada kalorifer yakınları bu çiçekler için iyi değildir.Sıcaklık
SilGelişim dönemlerinde genelde 14 – 17 C derece sıcaklık isterler. Kışın ise 12 – 16 c derece aralığı idealdir.
evde beslediğim bu bitkinin çiçeği çıktı tepeden. nasıl bir işlem uygulamalıyım direk başladığı yerden kesmelimiyim...
YanıtlaSilMerhaba Aykut Bey; tohum vermeye hazırlanıyor bitki buda güçten düşürür .Keserseniz daha iyi olur...
Silyapragı güzel bitkimi yaz diye sık suladım yeni çıkan dalları aşağı sarktı sulamayı kesersem kurtara bilirmiyim?.
YanıtlaSilToprağın cinsine göre sulama yapmak gerek.. Eğer suyu tutan çamur gibi topraksa o sulama bitkiyi çrürtür ve böcek oluşmasına neden olur.. Eğer toprak su tutmayan torf topraksa sulama gerekir doğrudur.
SilYine ben kusura bakmayın çok soru soruyorum sizin sitenizi keşfedince bir sürü çiçeğin oldu. En son aldığım yaprak guzellerim gübre verdim ve ertesi sabah kalkıp baktığımda kendinden geçmişti çiçekler telgraf cicegim de aynısı oldu çok uzuldum diğer ciceklerde bisi olmadı dallarından suya koymuştum sizin dedignz gibi koklenmeye başladı aynı toprağa dikebilirmiyim. Teşekkürler
YanıtlaSilMerhabalar;
hiç sıkıntı değil Yardımcı olabilirsen çiçek sevdelılarına bizeden mutlusu olmaz. Yaprak güzeli gübre isteyen bir bitki değildir. Fazla verdiyseniz yakmıştır bitkiyi.Aynı toprağa dikmeyin önce farklı bir toprağa dilkin ki riske etmeyin bitkiyi. Topraktan gğbre etksi geçmemiştir .
SilHer türlü sorularınızı sorabilirsiniz
https://www.youtube.com/watch?v=QxZxpPyqtQ4
https://www.youtube.com/watch?v=6lzm-pvYXaI
Yaprak güzelim çiçek açtı ve çiçeği çok çabuk büyüyor acaba bu açan çiçek yaprak güzelime zarar verir mi kesmeli miyim?
YanıtlaSilMerhaba;

SilÇiçekleri tohum yapmak için açıyor ve ana bitki yerine tohuma enerjisini veriyor.Ben ilk seferinden sonra bitki daha güzel gelişsin ve büyüsün diye çiçek kısımlarını kestim. Tercih size kalmış
Yaprak güzelim çiçek açtı ve çiçeği çok çabuk büyüyor acaba bu açan çiçek yaprak güzelime zarar verir mi kesmeli miyim?
YanıtlaSilMerhaba;

SilÇiçekleri tohum yapmak için açıyor ve ana bitki yerine tohuma enerjisini veriyor.Ben ilk seferinden sonra bitki daha güzel gelişsin ve büyüsün diye çiçek kısımlarını kestim. Tercih size kalmış
Yaprak güzelim çiçek açtı ve çiçeği çok çabuk büyüyor acaba bu açan çiçek yaprak güzelime zarar verir mi kesmeli miyim?
YanıtlaSilMerhaba;

SilÇiçekleri tohum yapmak için açıyor ve ana bitki yerine tohuma enerjisini veriyor.Ben ilk seferinden sonra bitki daha güzel gelişsin ve büyüsün diye çiçek kısımlarını kestim. Tercih size kalmış
Merhaba. Ben gecen hafta yaprak güzeli bitkisi aldım topragını falan nemli tutmaya calışıyorum ama nerdeyse tüm yaprak uçları ve birazda yaprak kenarları kurumaya başladı.neden böyle oldu lütfen yardımcı olurmusunz
YanıtlaSilMerhaba;
SilNasıl bir ortamda bakıyorsunuz? Açık-Kapalı bir ortam mı ? Güneş görme düzeyi nedir.?
aydınlık bi ortan ama hiç doğrudan güneş görmüyor.ofiste kapalı ortamda
SilMerhaba bana bir ay önce orkide geldi geçen gün çiçekleri solmaya başladı bir bir. bir tane çiçegi solunca babam makas ile 2-3 cm yukarıdan kesti çiçegini fakat diğer solan çiçeklere müdahale ettirmedim. orkidem klimalı fakat ışık alan bir odada duruyor güneş alması için bazen yerini bir kaç saatliğine değiştiriyorum. 10 günde bir suluyordum fakat saksıda su tanecikleri görünce ve harcı nemli olduğu için sulamadım. kökleri de bir tuhaf göründü bana size resmini yolladım facebook sitenizden yardımcı olursanız sevinirim . kolay gelsin
YanıtlaSilMerhaba; kontol edeceğim. teşekkürler. Ama yer değiştirmek çok iyi değişdir. güneş alması sonrası klimalı ortam bitkiye zarar verir.
SilCiceklerimin resimlerini attim insallh ilgilenirsiniz sizden bilgi istiyorum ciceklerim icin
YanıtlaSilMerhaba ;
SilFacebook sayfamızdan mesajlar bölümünden ilettiyseniz sitemizden yayınlarız. iyi günler.
Ciceklerimin resimlerini attim ilgilenirseniz sevinirim
YanıtlaSilMerhaba ;
SilFacebook sayfamızdan mesajlar bölümünden ilettiyseniz sitemizden yayınlarız. iyi günler.
Benimde var bi cicekten yapraklari deliniyor neden acaba
YanıtlaSilMerhaba; Minik örümcek ve böcekler olabilir.
SilMerhaba. Benim kilyosum renkliydi fakat simdi sadece yesil oldu. Saglikli fakat tum renkleri gitti. Ben balkonumda tutuyirum .balkonumda sabahtan aksama kadar gunes alir. Acaba ondan midir .ev icine cam kenarina mi almaliyim veya ne onerirsiniz
YanıtlaSilMerhabalar; Renk solması güneş görmemekten kaynaklı olur .Eğer gölge ve güneş almayan bir yerde ise bu sıkıntı olur ben bizzat yaşadım... Büyük yaprakları bir zaman sonra solmaya başlıyor ben budayarak alttan gelen yaprakları canlı renkler olmasını sağladım.
Silbugün yapragı güzel diktim köklenmişti bende diktim ama soldu tekrar canlanırmı yada farklı bi işlemmi yapmam gerek
YanıtlaSilMerhaba;
SilKöklernmesi ne kadar olmuştu yün gibi bolca kök varmıydı? Diktikten sonra toprak sulu olmalı ve güneşe direkt koymayın.
Yaprak guzelinin hızlı büyümesi için ne yapmalıyım..
YanıtlaSilMerhabalar;
SilEkstra bir işlem gerekmez ama bol su ve bol güneş faydalıdır. Eğer isterseniz sıvı besin besin verebilirsiniz.Ayrıca bitki mor-beyaz çiçek verir onları kesin ki tohum yapmaya çalışıp gücünü ona vermesin.
Yaprak güzelim neden buyumuyor.
YanıtlaSilFacebook sitemize foto atarsanız bakalım.
SilBen yaprak güzeli tohumu yapmak istiyorum.bunu nasıl yapabilir.
YanıtlaSilMerhaba;
SilYaprak güzeli büyüdükten sonra çiçek verir ve sonra onlar tohuma döner.Oradan elde edebilirsiniz.iyi günler dilerim
Ben dün internetten kolyoz tohumu aldım . Ve bugün ektim ne zaman cimlenir ve bu ayda ekmem doğru mudur.
YanıtlaSilMerhaba yaprakların güzel rengi ve hızlı büyümesi aylar ile alakalıdır.Bu mevsim istanbul için konuşuyorum uygun zaman değildir maalesef.
SilSıcak lazım ,yaprakların güneş alması gerekir.
Bugün internetten kolyoz tohumu aldım . Ve diktim hergun nemelndiriyorum. Ne zaman cikaralar ve bu ayda dikmen doğru mudur ( hangi aylarda tohumlar sıkılıyor.)
YanıtlaSilMerhaba yaprakların güzel rengi ve hızlı büyümesi aylar ile alakalıdır.Bu mevsim istanbul için konuşuyorum uygun zaman değildir maalesef.
SilSıcak lazım ,yaprakların güneş alması gerekir.
Merhaba,
YanıtlaSilevimizde bulunan kolyoz çiçeği yerini sevdi ve epeyce dallanıp budaklandı.Dallarını budamamızı mı önerirsiniz yoksa yüksek bir yere mi asalım.Yüksek bir yere asarsak dallarındaki yükten dolayı çiçeği kurutur mu
Merhabalar; Bitki iyi bakıldığında 1 mt kadar boynanır. Çiçek formuna siz karar vereceksiniz.Belirli zamanlarda çiçek açıp tohuma girer.Hızlı büyüsün derseniz onları tepeden kesin bitki daha hızlı büyür.Ama büyüdükçe alt yapraklar yavaştan solgun renklere döner.Sabit durması için çubuklarla desteklemeniz gerekir..iyi günler dilerim
SilBenim cicegim bügümüyo acaba neden
YanıtlaSilHangi ildesiniz ?
SilMerhaba benim evim kaloriferli. Pencerenin önüne perdeden ışık alacak şekilde koydum fakat zamanla yapraklari buruştu biraz gölgeye koydum yine öldü yaprakları.şu an kökleri hala sağlam ama yakında ölecek gibi görünüyor sebebi ne olabilir acaba:(
YanıtlaSilMerhaba ;
SilSıcak ve karanlık yerler bitki için ideal değildir.Aydınlık ama ısı kaynağından uzak bir yere koyun.ayrıca kaldıysa dal kırıp suya koyarsanız yeniden köklenir yavru yaprak güzelleriniz olur
Merhaba bende yaprak güzeli var . Evin icine alıyorum , birkaç gün sonra yaprakları yeşil oluyor . Barkona alıyorum bu arada barkon camlı ordada soğuk oluyor burazcik kurur diye korkuyorum ne yapmam lazım bu arada yaprak güzeli içerde camın yanında . Ama yinede yeşil oluyor
YanıtlaSilMerhabalar,Evin içi ve dışı arasında sıcaklık ve hava farkı olduğu için sürekli yer değiştirmeniz bitki için uygun değildir.Sağlıklı bir gelişim göstermez.
SilSıcaklık
Gelişim dönemlerinde genelde 14 – 17 C derece sıcaklık isterler. Kışın ise 12 – 16 c derece aralığı idealdir. Kışın en düşük 10-12 C dereceye dayanabilirler. Sadece kış soğuklarına değil sonbahar serinlerine bile dayanamaz. Ancak çok kısa bir süreliğine dayanabilirler. Daha fazla soğukta kalması yapraklarının dökülmesine ve bitkinin ölmesine neden olur. Sıcağı seven bir bitkidir. Tropik bölgelerin bitkisi olduğundan dolayı fazla soğukları sevmez. Soğuklara karşı bitkinizi kesinlikle korumanız gerekecek. Bulunduğu yerde ısı 12C derece altına düşmemeli. Daha serin olursa, serin saatlerin uzunluğuna göre ölür. Aşırı sıcak memleketlere (havası nemli olmak şartıyla) uygundur.
Kışın hiç soğuk olmayan kapalı mekanlarda güneşli pencere önünde kışın da yapraklarının güzelliği aynen devam eder.
merhaba benim evim pek güneş alan bir ev değil.günde bir iki saat anca alıyor ama aydınlık.yaprak güzelini yetiştirebilir miyim sizce
YanıtlaSilUYARI ve BİLGİLENDİRME !!!!!!
SilÇiçek ve Bitkiler hakkındaki sorularınızı artık YOUTUBE kanalımızdan cevaplıyor olacağız.
Aşağıdaki linke tıklayıp veya YOUTUBE'a girdikten sonra arama kısmına mevsimlik çiçek bakımı yazmanız da yeterli olacaktır.
Teşekkürler ,İyi Günler.
https://www.youtube.com/channel/UC9jqeAgiIGstX0lbxkwSIQA
Merhabalar benim yaprak guzeli cicegimde Dali kirilmis gibi yanlara dogru egildi neyapmam lazim acaba
YanıtlaSilUYARI ve BİLGİLENDİRME !!!!!!
SilÇiçek ve Bitkiler hakkındaki sorularınızı artık YOUTUBE kanalımızdan cevaplıyor olacağız.
Aşağıdaki linke tıklayıp veya YOUTUBE'a girdikten sonra arama kısmına mevsimlik çiçek bakımı yazmanız da yeterli olacaktır.
Teşekkürler ,İyi Günler.
https://www.youtube.com/channel/UC9jqeAgiIGstX0lbxkwSIQA
Merhaba benim yaprağı güzelimin üstünde sanki tohum gibi ne yapmak gerekir çiçeğimi etkilermi
YanıtlaSilUYARI ve BİLGİLENDİRME !!!!!!
SilÇiçek ve Bitkiler hakkındaki sorularınızı artık YOUTUBE kanalımızdan cevaplıyor olacağız.
Aşağıdaki linke tıklayıp veya YOUTUBE'a girdikten sonra arama kısmına mevsimlik çiçek bakımı yazmanız da yeterli olacaktır.
Teşekkürler ,İyi Günler.
https://www.youtube.com/channel/UC9jqeAgiIGstX0lbxkwSIQA
Merhaba yaprğı güzel tohuma kaçarmı üatünde aanırım tohum gibi bişey çıktı ne yapmak gerekir çiçeği etkiler mi
YanıtlaSilMerhaba yaprak güzelim baya büyüdü şu an 1 yasında acaba budamam gerkiyor mu bilgi verr misiniz? Nasıl budayabilirim daha önce hiç çiçekle ugrasmadım.
YanıtlaSilUYARI ve BİLGİLENDİRME !!!!!!
SilÇiçek ve Bitkiler hakkındaki sorularınızı artık YOUTUBE kanalımızdan cevaplıyor olacağız.
Aşağıdaki linke tıklayıp veya YOUTUBE'a girdikten sonra arama kısmına mevsimlik çiçek bakımı yazmanız da yeterli olacaktır.
Teşekkürler ,İyi Günler.
https://www.youtube.com/channel/UC9jqeAgiIGstX0lbxkwSIQA
Merhaba benin de yaprak güzelim var 1 yasında Budanması gerekiyor mi acaba çiçekte açtı eger budanması gerekiyorsa nasıl budayabilirım yardım eder misiniz.
YanıtlaSilUYARI ve BİLGİLENDİRME !!!!!!
SilÇiçek ve Bitkiler hakkındaki sorularınızı artık YOUTUBE kanalımızdan cevaplıyor olacağız.
Aşağıdaki linke tıklayıp veya YOUTUBE'a girdikten sonra arama kısmına mevsimlik çiçek bakımı yazmanız da yeterli olacaktır.
Teşekkürler ,İyi Günler.
https://www.youtube.com/channel/UC9jqeAgiIGstX0lbxkwSIQA
Benim kolyos çiçeğim belinden kurumaya başladı.kucuk sinekler var bi de toprağın üstü.bazen beyaz gibi oluyor ne yapmalıyım acaba?
YanıtlaSilMerhaba ben de kolyos çiçegi tohumu almak istiyorum internetten küçük saksılara ekip düğünde süs olarak dağıtmak istiyorum minik saksılara birer tohum koysam olur mu ve bir ay içinde oluşur mu
YanıtlaSilBenim de vardı ama yazın çok güzel idi kışa dayanamayıp gitti kolyos çiçeğim :(
YanıtlaSilBenim 10 tane yaprak güzelim var çok güzel büyüyorlar fakat sık sık unlu bit oluyor ilaçlamak ve tamizlemek zorunda kalıyorum neden olabilir sizin yaprak güzellerinde de oluyor mu?
YanıtlaSil