Cins: Narcissus
Tür: Nergis, Fulya, Zerrin..
Soğuk: Türe göre -12°C / -40°C dereceler arasında.
pH: Genelde nötr.
Fulya, zerrin ve birkaç tür daha nergis adı altında toplanır. Yani nergis belirli bir türün adı değildir. Birkaç türün ortak cins adıdır. İrili ufaklı, sarı, beyaz, krem rengi tonlarında, katmerli, yalınkat çiçekler açan türleri var.
Nergisler kesme çiçekçilikte değeri olan bitkilerdendir. Hepsi kokuludur ama daha hoş kokulu türleri özellikle tercih edilir.
Nergis cinsinden bitkilerin soğanları sonbaharda dikilir. Daima açık hava bitkisi olarak yetiştirilmelidir. Ağır don olaylarına dayanıklıdırlar (türüne göre -15°C, -25°C, -40°C derece don olaylarına dayanırlar).
Çiçek açması bazı türlerde sonbaharda havanın iyi gitmesi sebebiyle aralık ayında veya kış ortasında olabiliyor. Genelde ilkbahar başında çiçek açarlar.
Evlerde kolayca çiçek açabilen nergis, paperwhite narcissus (bir adı da Tazetta narcissus) türünün özellikle ‘Ziva’ kültivarı.. Beyaz çiçeklidir. Çiçekleri tek sap üstünde birkaç tane olur. Diğerleri gibi aşırı don olaylarına dayanıklı değildir. Fakat yine de tüm kıyı illerimizde bahçelerde soğuktan hiç etkilenmez. Kış donlarına dayanıklılığı -12°C derecedir. Sonbahar – ilkbahar arasında herhangi bir zamanda soğanlarını dikerseniz birkaç haftada gelişip çiçek açarlar. Suda, sadece çakıl taşlarında da köklendirilip çiçek açtırılıyor ama tavsiye etmem. Çiçekleri solunca çöpe atacaksanız o başka.
TÜRLERİ
Zerrin
Beyaz çiçeklidir. Kuvvetli güneş ister. -30C soğuğa dayanır. Tek sap üzerinde tek çiçeklidir.
Fulya
Sarı çiçekli. Bir sap üzerinde çok sayıda çiçek açar. -35C derece soğuğa dayanır.
Nergisler için toprak
Organik besleyiciliği yüksek, suyu iyi süzdüren toprakları severler. Türüne göre toprak pH aralıklar değişir ama genel olarak hepsi için hafif asitli ve nötr topraklar uygundur.
Sulama
Bahçede hiç sulanmaz, doğal şartlara göre yaşarlar. Saksılarda ise yapraklar sararana kadar toprak biraz nem kaybettikçe sulanır. Sonra sulama kesilir soğanlar kurutulur.
Nergis bakımı
Sağlıklı olarak hayatına devam edip her yıl çiçek açmasını istiyorsanız güneşli yerde tutacaksınız. Sadece çiçek açtığı zaman çiçekler solana kadar fazla güneşten korunmalıdır ki çiçekler çabuk solmasın. Yaprakları yeşil kaldığı müddetçe güneşten faydalanmalı. Yapraklar sararınca sulama kesilir. Yapraklar kökler tamamen kuruduktan sonra sonbahara kadar gölgeli bir yerde saklanır.
Çoğaltma
Nergis türlerinde çoğaltılma soğanların yavrular oluşturmasıyla olur. Tohumdan da mümkündür fakat hibrit nergisler tohum vermez, melez ve kültivarlar ise tohumlarından yetişenler farklı nergis olur.
Evimdeki NERGİS'lerden Resimler
Nergisin farklı bir türü olan RECURVUS'un çimlenmesini bekliyorum |
Geçen seneden kalan nergisler ile yeni aldığım nergisleri 25 Eylül 2014 'de diktim.Henüz toprak üstünde bir hareketlenme olmadı bekliyorum... |
Ev içinde bakabileceğim bir bitki mi?
YanıtlaSilMerhaba;Kapalı balkon yada dış cam önü olur ama ev için uygun bir bitki değildir verim sağlayamazsınız..
Siliyi günler dilerim
bazı türleri kokusuzdur, mesela sizin resimdekiler kokusuz bir türdür
YanıtlaSilMerhaba;
SilEvet Resimdeki kokusuz bir tür...