Ortanca Çiçeği (Hydrangea) Bakımı, Sulanması, Çoğaltılması Nasıl Yapılır?

Ortanca Çiçeği (Hydrangea) Bakımı, Sulanması, Çoğaltılması Nasıl Yapılır?

Muhteşem çiçekleriyle ünlü Ortanca Çiçeği çok yıllık olması ile de çiçekseverlerin gözdesi durumundadır. Saksıda yada bahçenizde yetiştirebilir çok kolay çoğaltabilirsiniz. Kaprisli olmayan bir çiçek olduğundan hava akımına, güneş veya gölgeye dayanıklıdır. En iyi yarı gölge alanlarda kendini gösterir. Sıcaklık eksi derecelere düşmediği sürece her yıl açmaya devam eder. İlk yılı atlatdıktan sonra eksi dereceleride görse kendini toplar ve her yıl çiçeklerini gösterir.


Ortanca (Hydrangea) Çiçeği Bakımı

Ortanca çiçeği doğrudan güneş ışığı almasada dolaylı ışıklardan beslenebilir. Tam gölge ve yarı gölgede de gayet iyi yetişebilir.
Bir çok sitede hava akımlarından etkilendiği söylensede kendi bahçemde yetiştirdiğim ve kuzeyde kalan ortancalarım her yıl dahada büyüyerek çiçek açmaktadır. Bu yıl fidelenmeleri yavaş yavaş başladı. Resimleri aşağıdaki gibidir.
Ortanca çok sıcağı sevmez özellikle öğle güneşinde susuz kalırsa yapraklarını büzer ve  bol su ister. Sulanması atlanırsa kurur ve çürür. Bu nedenle öğle güneşinden sakınmanız gerekir. Yapraklarını büzmüşse eğer güneşteyse gölgeye alın ve bol sulayın. Ertesi sabah yine cap canlı olacaktır.
Kış aylarında kar altında kalmamasına dikkat ederseniz Ortanca pek fazla zarar görmez. Eğer saksıdaysa çiçeğiniz yine balkonunzda kalabilir. Diperini kardan korumalısınız.

Ortanca (Hydrangea) Çiçeği Sulanması

Ortanca Çiçeği’niz gölgedeyse haftada 2-3 kere sulamanız yeterli olacaktır. Toprağınız kontrol ettiğinizde toprak nemi gitmişse sulayın. Ortanca zaten susuz kaldğında kendini belli eder ve yapraklarını büzer cansızlaşır. Ayda birde ortanca besini verirseniz daha gürleşir ve sağlıklı olur.

Kuru soğuklarda susuz bırakmamaya özen göstermelisiniz. Kışın ayda bir sulamanız yeterli olur. Zaten Ortanca yapraklarını dökecek ve kendini korumaya alacaktır.

 -Ortancayı sularken dip tarafından sulamaya özen gösterin ve hertarafına su gittiğinden emin olun.

-Güneşli havalarda sulama yapmayın.

-Sabah saatleri yada akşama doğru sulama en iyi zamandır.

-Ortancanız canlı, çiçekleri gür ise sulama gün ve miktarını değiştirmeyiniz.

-Özellikle kışın sularken oda sıcaklığında bulunan bir suyla sularsanız köklere zarar vermezsiniz.

-Eğer saksıda ortanca yetiştiriyorsanız saksısını alırken biraz daha büyük almaya özen gösterin. Çünkü Ortanca sağlıklı olursa her yıl gürleşmeye devam eder ve saksı değişimi  problem olabilir.

Ortanca Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Ortanca en kolay köklerden ayırma yöntemiyle çoğaltılır. Bu köklerden çıkan dalları keserek saksılara yada bahçenize ekerek yeni Ortanca’lar yetiştirebilirsiniz.

Yan dallardan da keserek aynı şekilde direk toprağa daldırma yöneti ile çoğaltabilirsiniz.

Aşağıdaki Diğer İçeriklerimiz de İlginizi Çekebilir!

Yorum Gönder

[blogger]

Author Name

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.